Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi astăzi colorate în albastru.Astfel se va marca Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului

Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi astăzi colorate în albastru, la solicitarea Lions Club Brașov, pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, declarată de la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieţi omeneşti în ultima sută de ani. Abia la 50 de ani după ce lucrarea lui Paulescu a fost publicată, Murray Anderson, un profesor de fiziologie la College of Medicine din Glasgow, a scris un articol în care recunoştea descoperirile făcute de Paulescu. Într-o ediţie din 1971 a publicaţiei Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, Murray scria: „Insuficientă recunoaştere i-a fost acordată lui Paulescu, distinsul savant român care, în perioada în care echipa din Toronto abia îşi începea cercetarea, reuşise deja să extragă hormonul antidiabetic al pancreasului şi să-i demonstreze eficienţa în reducerea hiperglicemiei la câini diabetici”. Paulescu descoperise insulina, dar o denumise pancreină.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

Diabetul zaharat este o boală cronică, netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge, provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism. Diabetul de tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism. Diabetul de tip 2 presupune prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive, sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal.

Potrivit ministerului Sănătății, alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul, poluarea excesivăcâteva dintre cauzele care astăzi au făcut că diabetul să se răspândească. Prevenția are un rol hotărâtor în controlul diabetului prin metode naturale. Alimentația sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele și legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine și acizi grași Omega 3 sunt o sursă de hrană care va pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel afecțiuni nedorite. De asemenea, şi activitatea fizică este un factor important de prevenţie.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, în 2017, în România erau înregistrate 1 785 300 cazuri de diabet la adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani.Potrivit Federației Internaționale de Diabet , în fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat (1 deces la 7 secunde ) și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, insuficiența renală, boli neurologice, orbire și amputare.

Unul din doi adulți cu diabet este nediagnosticat, astfel că mulți pacienți neglijează boala, iar în momentul diagnosticului complicațiile sunt deja instalate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.