Literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în această seară în culorile albastru și galben, în semn de solidaritate cu Ucraina

Literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în această seară în culorile albastru și galben, în semn de solidaritate cu Ucraina, care marchează în aceste zile două sărbători importante: Ziua Drapelului Național, pe 23 august, și Ziua Independenței, pe 24 august. Mâine, 24 august, va fi iluminată în aceste culori clădirea Primăriei.

Din păcate, Ziua Independenței Ucrainei coincide și cu împlinirea a un an și 6 luni de la începutul invaziei ruse.

Steagul Ucrainei a fost adoptat oficial pentru prima oară în istorie în 1918. El are benzi orizontale de dimensiuni egale în culorile albastru și galben. Combinația de albastru și galben ca simbol al pământurilor ucrainene provine de la steagul Regatului Galiția-Volhynia, folosit în secolul al XII-lea. Ca steag național, el a fost folosit încă din Primăvara Națiunilor din 1848, când a fost arborat deasupra Primăriei din Lviv. A fost adoptat oficial ca steag de stat pentru prima dată în 1918, de către Republica Populară Ucraineană de Vest, și folosit ulterior de Republica Populară Ucraineană. Când Ucraina a fost inclusă în Uniunea Sovietică, steagul bicolor a fost scos în afara legii. El a fost apoi adoptat provizoriu pentru ceremoniile oficiale în septembrie 1991, după obținerea independenței Ucrainei, înainte de a fi prezentat oficial la 28 ianuarie 1992, de către Parlamentul Ucrainei. Din 2004, Ucraina sărbătorește Ziua Drapelului Național pe 23 august.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Cea de-a doua sărbătoare, Ziua Independenței, este celebrată anual în data de 24 august și este ziua națională a Ucrainei, care marchează adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991. Declarația de Independență a fost emisă la 24 august 1991 și confirmată prin referendumul din 1 decembrie 1991.

One thought on “Literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în această seară în culorile albastru și galben, în semn de solidaritate cu Ucraina”

  1. ‘Se „sărbătorește” (de către actualii trădători de neam și țară) data semnării pactului Ribentrop – Molotov prin care României i s-au furat teritorii . Mare parte a teritoriilor furate se regăsesc în componența Ucrainei, chiar dacă toate țările lumii au condamnat amintitul pact.’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.