Literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în albastru , pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

Municipiul Brașov se alătură campaniei UNICEF de sărbătorire, pe 20 noiembrie, a Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, prin iluminarea clădirii Primăriei și a literelor de pe Tâmpa în albastru. Această zi marchează adoptarea, în anul 1989, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată în România în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte. Prevederile Convenției au stat la baza elaborării Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

Citeste și:  „Harta lui Elian”, noul spectacol de la Teatrul Gong: „Dislexia m-a ajutat să gândesc în imagini”

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este o oportunitate pentru Primăria Municipiului Brașov de a promova respectarea drepturilor copilului, astfel încât toți copiii să se poată bucura de drepturile și libertățile recunoscute tuturor ființelor umane, dar și de drepturi și libertăți speciale, justificate de vulnerabilitatea și particularitățile vârstei lor.

Fiecare copil trebuie să-și cunoască drepturile și să fie informat pentru a evita eventuale situații de abuz:
-dreptul la viață;
-dreptul la un nume, o cetățenie, o familie;
-dreptul de a fi egal;
-dreptul de a-și exprima liber ideile;
-dreptul la îngrijire medicală;
-dreptul la educație;
-dreptul la joacă și timp liber;
-dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare.
Toți copiii au aceste drepturi, indiferent de cine sunt, unde trăiesc, ce limbă vorbesc, ce gândesc, cum arată, dacă sunt băieți sau fete, dacă suferă de o dizabilitate, dacă sunt bogați sau săraci și indiferent de cine sunt sau ce credințe au părinții sau familiile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.