LIVE. VOT în Parlament pentru Guvernul Orban

Parlamentul s-a reunit azi de la ora 14.00 în ședință pentru votul de învestitură a guvernului condus de premierul desemnat, Ludovic Orban. Orban are nevoie de 233 de voturi și a anunțat că mizează pe 237 – 243 de voturi. Urmăriți LIVE cele mai importante momente ale zilei.

UPDATE 14:27 Ludovic Orban susține discursul în fața parlamentarilor:

  • Felicit parlamentarii care au decis să fie prezenți, deși nu fac parte din niciuna dintre formațiunile care au susținut Guvernul, parlamentarilor independenți, parlamentarilor PRO România. O mulțumire specială parlamentarilor minorităților naționale și tot ce am discutat rămâne respectat.
  • Acest guvern are un mandat limitat: durata maximă este de un an de zile și tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere.
  • La ora actuală, foarte multe instituții riscă să-și lase angajații fără salarii.
  • Venim după o moțiune de cenzură care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să începem un drum al construcției, al refacerii unității, al reluării dialogului instituțional, un drum care să pună bazele unei dezvoltări economice pe baze solide si termen lung.
  • Avem de luat măsuri urgente. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea minerilor în subteran. Își pun în pericol viața.
    Foarte multe instituții publice nu au resursele financiare pentru a încheia exercitiul bugetar.
  • Există întârzieri în plata persoanelor cu dizabilități, a plății însoțitorilor.
  • E fundamentală aprobarea unei OUG pentru rectificarea bugetară.
    În privința stocurilor, stăm extrem de prost.
  • Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Am ajuns în situația în care UE, președintele CE ne cer de urgență desemnarea unui comisar.
    Nu în ultimul rând există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru anul viitor.
  • O altă urgență care poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate rezolva acest lucru: pensionarea anticipată a magistraților. Dacă nu se amână sau abrogă acest termen, justiția va fi blocată complet.
  • Doar un Guvern învestit de Parlament, doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Toate parchetele sunt conduse de interimari și care în mod evident nu pot să aplice politica pe care o urmează în domeniul penal statul român.
  • O prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Riscăm să pierdem 600 de milioane de euro în acest an, iar anul viitor 3,2 miliarde de euro, mai ales din cauza că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte.
  • Trebuie să realizăm depesedizarea administrației
Citeste și:  George Scripcaru, anunțat oficial drept candidatul alianței PNL-PSD la Primăria Brașov

Nu-mi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat așa ceva, ședința de învestire să fie boicotată de două partide politice care arată lipsa totală de respect față de români. Arată toate prostiile pe care le fac, fiind părtași la toate nenorocirile care se fac azi.

UPDATE 14:25 Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Georgian Pop, Emilia Meiroșu și Damian Florea sunt parlamentarii Pro România care vor vota pentru învestirea Cabinetului Orban.

UPDATE 14:17 Parlamentarii care au probleme cu cartelele: Călin Popescu Tăriceanu, Alexandru Băișanu, Ruse Mihai, Simionca Ioan, Kelemen Hunor, Lavinia Cosma. Alina Gorghiu spune că aceștia vor ridica mâna la vot.

Citeste și:  George Scripcaru, anunțat oficial drept candidatul alianței PNL-PSD la Primăria Brașov

Ora 14.15: Probleme cu sistemul electronic de vot. Mai multi parlamentari reclama ca nu le functioneaza cartelele. Acest lucru nu va afecta însă votul de învestitură, care va fi secret cu bile

Ora 14.11: Parlamentarii au ținut un moment de reculegere în memoria fostului parlementar Sorin Frunzăverde, mort ieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.