Mandatul aleșilor locali s-ar putea prelungi la 5 ani. Proiectul se află pe masa Senatului

Primarii, viceprimarii ori consilierii locali, ar putea ocupa aceste funcții timp de cinci ani, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În prezent, Codul administrativ stabilește că mandatul aleșilor locali este de patru ani.

Codul administrativ (OUG 57/2019) va fi modificat în următoarea perioadă, după cum este prevăzut în proiectul de lege de la Senat, astfel încât mandatul aleșilor locali să se prelungească cu încă un an.

Potrivit proiectului, această regulă s-ar aplica începând cu mandatul autorităților administrației publice locale alese în 2024.

Aleșii locali sunt, conform Codului administrativ, primarul, viceprimarul, consilierii locali, președintele consiliului județean, vicepreședinții consiliului județean și consilierii județeni. De asemenea, documentul prevede faptul că, în exercitarea mandatului lor, aleșii locali îndeplinesc o funcție de autoritate publică.

Acum, mandatele prevăzute de legislație pentru aleșii locali sunt de patru ani.

„Pe lângă modelul tradiţional, în care mandatul aleşilor locali este de 4 ani, există multe exemple din statele membre ale Uniunii Europene în care au fost aplicate cu succes modele de administraţie publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani.

Motivele care au stat la baza adoptării modelului cu durate diferite ale mandatelor între nivelurile administraţiei sunt de ordin politic și administrativ, motive pe care le considerăm întemeiate mai ales pentru că oferă soluţia la acele sincope care afectează cetăţeanul cu problemele lui de fiecare zi, cele pe care consiliile locale și județene sunt chemate să le rezolve”, sunt de părere inițiatorii măsurii.

Citeste și:  Jandarmii brașoveni, la datorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.