Marius Dunca: ‘România trebuie să-şi asume rolul de lider regional’

„Ţara noastră are astăzi tot ce-i trebuie pentru a deveni un jucător puternic la nivel regional iar politicile implementate în ultimii ani au fost gândite pornind tocmai de la acest ideal perfect realizabil.

Intern, prin măsurile adoptate, Guvernul a reuşit să genereze cea mai bună situaţie economică din ultimii 10 ani. În plan extern, performanţele sunt la fel de mari, reuşind să consolidăm colaborarea cu statele membre UE. Mai mult decât atât, guvernul nostru este unul dintre singurele la nivel european care şi-a îndeplinit promisiunea de a aloca 2% din PIB către Apărare. Astfel, ne-am consolidat poziţia şi în interiorul NATO, devenind unul dintre cei mai apropiaţi parteneri europeni ai Statelor Unite. 

Revenind în plan intern, dacă ne uităm cu atenţie vom vedea că ţara noastră a profitat la maxim de potenţialul de dezvoltare. În agricultură, 2018 a fost cel mai bun an din istorie şi acest lucru nu este rezultatul unei întâmplări ci rodul unor măsuri atent gândite. În primul rând, subvenţiile au fost acordate la timp, condiţia zero pentru ca agricultorii noştri să-şi desfăşoare activitatea fără griji suplimentare. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a anunţat de curând punerea în funcţiune a 1000 km de canale de irigaţii, atât de necesare creşterii productivităţii. Mai mult decât atât, prin programe dedicate şi cu susţinere financiară atât din bani publici cât şi din fonduri europene, fermierii români nu se mai gândesc astăzi doar la supravieţuire ci sunt impulsionaţi să ţintească dezvoltarea de mici afaceri. 

Citeste și:  România a câștigat Campionatul Mondial de robotică din Houston, Statele Unite

Iar agricultura nu joacă aici rolul de excepţie pozitivă. Rezultatele sunt la fel de bune şi în celelalte domenii. Spre exemplu, la începutul anului, Guvernul a implementat o serie de facilităţi fiscale în domeniul contrucţiilor, pentru că la nivel internaţional se observa o încetinire a ritmului de dezvoltare. Care a fost rezultatul? Volumul lucrărilor din construcţii au crescut cu 31% în trimestrul al doilea al anului, un record absolut la nivel european. 

Şi pentru că tot vorbim de recorduri, trebuie să amintim că Eurostat şi INS au anunţat că România a înregistrat o creştere economică de 4.8%, a doua cea mai mare din UE, ceea ce dovedeşte o dată în plus că măsurile implementate de Guvern au performat extrem de bine. 

Citeste și:  Performanțe de excepție pentru juniorii Clubului Sportiv Dinamo București - Centrul Sportiv Brașov, la Campionatele Naționale de Copii și Juniori

Românii simt pe propria piele perioada bună prin care trece economia noastră. Salariul minim a crescut la 2080 lei, în vreme ce salariul mediu a crescut şi el cu peste 15% în ultimul an, până la 3142 de lei. 

Aşa cum spuneam în începutul articolului, România poate deveni un adevărat lider regional. Pentru asta însă, avem nevoie şi de românii din diaspora. Lucrurile ar merge şi mai bine dacă românii plecaţi în străinătate ar alege să se întoarcă în ţară şi să aplice aici cunoştinţele dobândite în afară. Şi pentru ca acest lucru să se întâmple, nu mai puţin de 13 programe care sprijină repatrierea au fost implementate în ultimii ani. Mă refer aici la programe prin care românii din străinătate sunt impulsionaţi să se întoarcă acasă, primind fonduri de ordinul zecilor de mii de euro, pentru a-şi dezvolta mici businessuri. 

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Iată deci că lucrurile se mişcă în direcţia pozitivă. O mare reuşită a acestor ultimi ani a fost să dovedim că se poate. S-a putut să creştem salarii, pensii şi alocaţii, indemnizaţii şi subvenţii, iar economia să se dezvolte sustenabil. Iar celor care avertizează de ani de zile că nu sunt bani, le-am demonstrat că problema nu erau fondurile, ci voinţa. România poate deveni un lider regional. Trebuie doar să continuăm să ne asumăm acest ideal şi să lucrăm în fiecare zi cu gândul la îndeplinirea lui”, se arată în comunicatul de presă al PSD Brașov. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.