Măsurătorile de radioactivitate în Ucraina și în România confirmă valori normale

Măsurătorile de radioactivitate efectuate la nivelul teritoriului Ucrainei şi la nivel naţional confirmă valori normale, corespunzător fondului natural de radiaţii, anunță Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, potrivit Știrilor TVR.

Toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură, conform ultimelor informaţii oficiale, mai precizează CNCAN.

„În data de 5 septembrie a.c, centrala nuclearoelectrică Zaporojie a fost decuplată în mod deliberat de la reţeaua naţională de electricitate dar continuă să-şi asigure alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranţă prin intermediul generatorului electric al unităţii în funcţiune. Suplimentar, în caz de necesitate, alimentarea cu energie electrică necesară pentru menţinerea în siguranţă a reactoarelor se poate realiza şi prin intermediul generatoarelor diesel de urgenţă”, explică CNCAN într-un comunicat.

Citeste și:  „DesKiss Dimineața", cu Ciprian Dinu și invitatul său, Cătălin Oprișan | Un nou matinal Kiss FM, din 3 octombrie

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei.

„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, mai arată CNCAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.