Măsuri de relaxare de la 1 iunie. Ce restricții se ridică

Începând cu data de 1 iunie, relaxarea se va produce în mai multe domenii de activitate.

„Primul punct important pe ordinea de zi este hotărârea de guvern care modifică HG privind instituirea stării de alertă, mai precis vom modifica Anexa 3, pentru a permite relaxarea în mai multe domenii de activitate. Înainte de şedinţa de Guvern am avut reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am adoptat Hotărârea nr. 26, care este baza proiectului de modificare a HG privind instituirea stării de alertă şi care cuprinde toate măsurile de relaxare care sunt propuse a fi introduse în cadrul Anexei 3 aferente hotărârii de guvern”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Citeste și:  Vineri, 13 septembrie, clienții ENGIE Romania au la dispoziție canalele online de interacțiune

Premierul a detaliat măsurile cuprinse în Hotărârea 26 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Prin hotărârea adoptată se propune: se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrul Sănătăţii.

Se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine aflate în aer liber sau în bazine acoperite a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, tot fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii.

– Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 metri/persoană şi cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite”, a precizat Orban.

Citeste și:  Start-Up Nation România: Înscrierea furnizorilor de formare profesională începe pe 19 septembrie

La articolul 2 al Hotărârii, a continuat el, se menţionează că începând cu data de 1 iunie „este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune aflate la o distanţă de minim 2 metri unul faţă de celălalt şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie în timpul spectacolului şi a respectării condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii”.

Orban a anunţat că, începând cu 1 iunie, „se ridică restricţiile, interdicţiile, privind deplasarea persoanelor în afara localităţii, respectiv zonei metropolitane”.

„La articolul 4 se reia transportul feroviar internaţional, la articolul 5 se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite”, a menţionat el.

Citeste și:  Body Moves the Brain - program de sport adaptat pentru copii cu dizabilități

Potrivit acestuia, începând cu data de 1 iunie, „se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţii destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.