Mesajul Patriarhului Daniel la începutul anului universitar

Cu prilejul anului universitar 2019 – 2020 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat mesajul intitulat: Educaţia integrală promovează cunoaşterea ştiinţifică şi cultura valorilor spirituale.

În cuvântul său, Patriarhul României îi binecuvântează pe „toţi studenții şi profesorii din învățământul universitar și postuniversitar” cărora le doreşte „mult spor în vederea valorificării cunoștințelor dobândite până acum și a perfecționării continue în domeniul cercetării științifice și al formării spirituale”.

Mesajul integral:

La începutul noului an universitar 2019-2020, binecuvântăm pe toţi studenții şi profesorii din învățământul universitar și postuniversitar, dorindu-le mult spor în vederea valorificării cunoștințelor dobândite până acum și a perfecționării continue în domeniul cercetării științifice și al formării spirituale.

Citeste și:  Simularea examenului naţional de Bacalaureat a debutat astăzi

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), dorind să evidențieze importanța satului ca spațiu binecuvântat, păstrător fidel al tradiției bisericești și al culturii naționale, în care s-au plămădit şi transmis, secole de-a rândul, valorile spirituale, culturale și morale ale neamului românesc.

În domeniul educaţiei, Biserica Ortodoxă Română a avut un rol semnificativ de-a lungul istoriei poporului român, contribuind la organizarea şi îmbogăţirea educaţiei şi a culturii naţionale. Şcoala românească a luat fiinţă în tinda Bisericii şi a continuat să existe şi să se dezvolte în strânsă legătură cu Biserica, preotul şi învăţătorul fiind principalii luminători ai satelor.

Citeste și:  Se lansează o nouă ediție a programului GraduatE.ON, dedicată tinerilor aflați la final de studii: stagii de pregătire profesională

Și în prezent, Biserica Ortodoxă Română susţine educaţia, organizând activităţi educaţionale şi culturale, tabere de tineret, pelerinaje pentru elevi şi studenți, activităţi social-filantropice, întâlniri internaționale ale tinerilor, dorind să-i încurajeze pe toți studenții să trăiască o viață frumoasă şi binecuvântată, în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii.

Astăzi, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de toți învățătorii și profesorii noștri, de la sate și de la orașe, care ne-au format și ne-au îndrumat pe calea cunoașterii ştiinţifice şi a valorilor spirituale permanente.

Performanţa academică şi mai ales pasiunea dascălilor români pentru formarea multor generații de absolvenți reprezintă un exemplu viu pentru profesorii și studenții de astăzi, care își pot manifesta recunoștința faţă de înaintaşi, în primul rând, prin urmarea devotamentului lor în transmiterea cunoştinţelor şi a dorinţei lor de a promova şcoala românească în context internaţional.

Citeste și:  Restricţii de circulaţie pe DN 1, între Comarnic şi Sinaia, în perioada 4 martie - 9 aprilie

Cu prilejul începutului noului an universitar 2019-2020, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor studenţilor şi profesorilor sănătate şi mult ajutor în activitățile pe care le desfășoară, pentru noi performanţe academice şi pentru cultivarea valorilor spirituale spre binele poporului român.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.