Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, cu prilejul aniversării a 10 ani de ridicarea în rangul de Arhiepiscopie a Eparhiei Romanului şi Bacăului – eveniment organizat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, duminică, 13 octombrie 2019.

10 ANI DE RODIRI ÎNTRU BINECUVÂNTATĂ SLUJIRE

Străvechea Episcopie a Romanului a păstrat nestirbită mostenirea spirituală pe care vrednicii ei ierarhi au plămădit-o si apoi au cultivat-o în inimile fiilor si fiicelor duhovnicesti de-a lungul a sase veacuri de existenţă. Şirul neîntrerupt al ierarhilor este mărturia neîndoielnică a continuităţii fiinţării Ortodoxiei în acest ţinut moldav si a existenţei unei vieţi culturale si religioase active.

În zilele de 18-19 iunie 2009, la propunerea noastră, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat o hotărâre istorică, după peste 600 de ani de existenţă a Episcopiei Romanului, si anume ridicarea acesteia la rangul de Arhiepiscopie. Titulatura iniţială, Arhiepiscopia Romanului, a fost completată, la propunerea noastră, cu adăugarea numelui municipiului Bacău, rezultând titulatura actuală, Arhiepiscopia Romanului si Bacăului. În ziua de 13 septembrie 2009, la Roman, am proclamat oficial ridicarea acestei eparhii la rang de Arhiepiscopie, în prezenţa multor ierarhi, clerici, monahi si credinciosi mireni, dar si în prezenţa autorităţilor locale si reprezentanţilor multor instituţii culturale si sociale. A fost o zi mare si sfântă, solemnă si demnă, un act de dreptate si de vrednicie pentru o venerabilă episcopie cu o existenţă istorică de peste sase secole.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Anul acesta, la 13 septembrie 2019, s-au împlinit zece ani de la evenimentul proclamării noului rang al eparhiei moldave, timp în care activităţile Arhiepiscopiei s-au intensificat si multiplicat. Din rapoartele anuale pe care Centrul eparhial de la Roman le-a transmis Cancelariei Sfântului Sinod, în acest ultim deceniu, cunoastem activităţile multiple ale Întâistătătorului acestei eparhii si a colaboratorilor săi. Aceste activităţi pot fi exemplificate, astfel: numărul mare de biserici construite, asezămintele social-caritabile si cultural-catehetice inaugurate, serviciile socio-medicale oferite diferitelor categorii de vârstă prin intermediul ONG-urilor eparhiale, editarea a numeroase cărţi si reviste religioase, grija faţă de tineri prin iniţierea de programe de prevenţie a abandonului scolar si de încurajare a excelenţei în învăţământ, efortul depus pentru realizarea lucrărilor de restaurare a multor lăcasuri de cult si continuarea înălţării bisericilor mari din orasele eparhiei, promovarea spiritualităţii monahale si a pelerinajelor în eparhie si în afara acesteia, precum si alte activităţi pastorale si sociale.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Toate aceste realizări sunt, mai ales, rodul străduinţei Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim de a transmite în forme concrete cuvântul Evangheliei într-o societate din ce în ce mai desacralizată. Astfel, se constată că cinstea acordată acestei eparhii, în anul 2009, prin ridicarea ei la rangul de Arhiepiscopie, a constituit un imbold pentru mai multă slujire a Bisericii Ortodoxe Române si a poporului român.

Apreciem, totodată, si faptul că, astăzi, 13 octombrie 2019, în ajunul marii sărbători închinată Preacuvioasei maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea Catedralei Arhiepiscopale si a Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, sunt organizate activităţi multiple, prin care se evidenţiază rodirile binecuvântate ale Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului din ultimul deceniu.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Pentru toate aceste osteneli si împliniri, felicităm în mod deosebit pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului si Bacăului, pe toţi clericii, vieţuitorii mănăstirilor si credinciosii acestei Arhiepiscopii, dar si pe toţi cei prezenţi la acest eveniment aniversar.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate si mântuire, pace si bucurie, precum si mult ajutor în toată fapta cea bună, întru mulţi si fericiţi ani!

Cu preţuire si părintească binecuvântare,
DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.