Michael Schmidt: Cetatea Rupea – un monument istoric de importanţă majoră pentru saşii transilvăneni

Cetatea Rupea a fost sărbătorită, duminică, la 700 ani de la prima atestare documentară, cu un eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Săptămâna Haferland, transmite agenția națională de presă Agerpres.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, ministrul Dezvoltării, Adrian Ioan Veştea, preşedintele Federaţiei Germane a Expatriaţilor, Bernd Fabritius, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Willemijn Van Haaften, primarul oraşului Rupea, Alexandru Opriş, precum şi profesorul de istorie Nicolae Şoancă.

În deschiderea manifestării, Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizator al Festivalului Săptămâna Haferland, a subliniat că sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea reprezintă un moment important pentru toţi saşii din România.

„Anul acesta aniversăm 700 de ani de la atestarea cetăţii Rupea, un monument istoric de importanţă majoră pentru saşii transilvăneni. Aniversăm şi momente importante pentru festivalul nostru, cum ar fi un deceniu de când am redat comunităţii din Criţ fosta casă parohială din localitate, Casa Kraus, o clădire veche de peste 200 de ani”, a precizat Schmidt.

Citeste și:  Lumea veche a satului, readusă la viață cu ajutorul arhivelor. Proiect cultual inedit în Țara Făgărașului

Potrivit prinţului Philipp von und zu Liechtenstein, prezenţa saşilor transilvăneni îmbogăţeşte cultural, arhitectonic şi etnografic zona şi stabileşte o moştenire.

„Istoria acestei ţări este foarte bogată aici unde ne aflăm. Prezenţa saşilor transilvăneni de peste 800 de ani îmbogăţeşte cultural, arhitectonic şi etnografic şi stabileşte o moştenire. Multe lucruri de aici aparţin de patrimoniul UNESCO mondial. Caracterul şi tradiţia care sunt păstrate aici atrag mii de vizitatori pentru a admira această moştenire culturală şi trebuie să gratulăm populaţia de aici. Festivalul de astăzi stă sub motto-ul ‘Istorie, tradiţie şi cultură’. Foarte mulţi vizitatori se bucură de bisericile fortificate, un specific anume al Transilvaniei, şi de casele săseşti de aici. O vizită la Viscri te duce la casa Regelui Charles, cetatea Rupea este una dintre cele mai solide construcţii, care sărbătoreşte astăzi 700 de ani. Casa Regală română a preluat patronajul, Majestatea Sa Margareta. Spune multe că a preluat acest patronaj”, a subliniat Prinţul Philipp.

Citeste și:  Rezoluție – Consiliile Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova, reunite la Chișinău la Universitatea Tehnică a Moldovei

Festivalul Săptămâna Haferland este unul dintre cele mai mari şi mai importante evenimente ale comunităţii saşilor din România, a afirmat, la rândul său, ministrul Dezvoltării, Adrian Ioan Veştea, care a menţionat că pentru al doilea an acesta se desfăşoară sub înaltul patronaj al unui membru al Casei princiare din Lichtenstein şi pentru prima dată sub auspiciile Familiei regale a României.

„Tema centrală a acestei ediţii, ‘Istorie, tradiţie, cultură. Ieri şi azi în Haferland’, se împleteşte într-un mod armonios cu aniversarea a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea, ridicată pe dealul Cohalmului şi care este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României”, a spus ministrul Dezvoltării.

Citeste și:  The International University Fair, cel mai mare eveniment educațional din Europa de Sud-Est

Primele semne de aşezări omeneşti în zona Rupea datează din paleolitic şi neoliticul timpuriu, iar prima atestare documentară din anul 1324 când saşii răsculaţi împotriva Regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetăţii, a precizat profesorul Nicolae Şoancă.

Citește continuarea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.