Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat un plan de măsuri și o campanie națională de verificare pentru a se asigura că munca legală este respectată

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat un plan de măsuri și o campanie națională de verificare pentru a se asigura că munca legală este respectată.

România este pe primul loc în Europa la număr de angajați plătiți cu salariul minim. În ultimii aproape 10 ani, a crescut de aproape 5 ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 0,35 milioane de contracte în 2011, la 1,2-1,3 milioane de contracte în 2020. Din ianuarie a.c. până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120.000, iar dintre acestea aproape 47.000 sunt plătite cu salariul minim.

Semnalul pe care Ministerul Muncii și Protecției Sociale vrea să îl dea este că trebuie să pus punct practicii utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaților.

Citeste și:  3 din 5 candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați la interviu cu privire la vârstă

În acest sens, sunt avute în vedere mai multe tipuri de măsuri:

  • Campanie de informare: Este importantă prevenirea, nu doar sancționarea – de aceea se va intensifica activitatea de informare adresată atât angajatorilor, cât și angajaților.
  • Modificări legislative:- Definirea muncii subdeclarate în Codul Muncii și reglementarea ei drept contravenție (amendă de 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație);- Simplificarea declarației de propria răspundere pe care o completează angajatul în momentul controlului – fișa de identificare, prin declararea DOAR a salariului net.
  • Campanii naționale de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate și subdeclarate. O astfel de campanie se va desfășura din 30 august până în 17 decembrie 2021 în următoarele domenii: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază, depozite, service-uri și spălătorii, comerț, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.
  • Intensificarea colaborării cu toate instituțiile care pot contribui la combaterea muncii nedeclarate (ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române).
Citeste și:  3 din 5 candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați la interviu cu privire la vârstă

În primele șapte luni ale acestui an, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfășurat 40 000 de controale și a identificat peste 3 300 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. În 2020, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va solicita ANAF să precizeze care este gradul de colectare a amenzilor aplicate de Inspecția Muncii, pentru a avea o imagine completă asupra eficienței controalelor realizate de această instituție.

Sursa: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.