Ministrul Economiei: „Măsura 3 nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Mai mult de jumătate din proiecte finanțează imobile”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui, a declarat în dimineața zilei de 5 februarie 2021 că „măsura 3 de ajutor de stat (n.r. granturi pentru investiții) nu își atinge scopul pentru care a fost creată”, potrivit fonduri-structurale.ro.

Acesta a explicat că din cei 27.736 de aplicanți, 8.275 au aplicat pentru imobile: „Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.”

Conform ministrului, s-a încercat rezolvarea a câtor mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat, de la găsirea de finanțare, până la creșterea ritmului de procesare pe măsura 2 – granturi pentru capital de lucru: „Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm mașina din mers. Am reușit să găsim și finanțare, grație ministrului Cristian Ghinea. Am reușit să creștem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 (n.r. microgranturi) avem toată intenția să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată.”

Pentru rezolvarea problemei referitoare la măsura 3, ministrul Năsui a explicat că se află în discuții în prezent cu premierul României, Florin Cîțu: „De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent”.

Premierul României, Florin Cîțu, a decis astăzi. 5 februarie 2021, începerea unei investigații de către Corpul de Control al Prim-Ministrului în ceea ce privește situația pe măsura 3: „Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”, a explicat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.