Ministrul Sănătăţii, în vizită la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a vizitat vineri, 7 octombrie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cea mai importantă instituţie medicală din judeţul nostru.

La 13 ani distanţă de la precedenta vizită, oficialul guvernamental s-a declarat extrem de impresionat de transformările remarcabile prin care a trecut această unitate spitalicească de când se află în administrarea Consiliului Judeţean Braşov.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean, dr. Florin Orţan, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, şi dr. Cristina Vecerdi, fosta coordonatoare a Unităţii de Primiri Urgenţe, în prezent deputat în Parlamentul României, i-au prezentat ministrului investiţiile iniţiate şi realizate în ultimii ani de către administraţia judeţeană prin valorificarea tuturor surselor financiare disponibile: finanţări europene, fonduri guvernamentale şi buget judeţean.

Astfel, prof. Rafila a trecut în revistă noua Unitate de Primiri Urgenţe, al cărei spaţiu a fost extins şi modernizat cu fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială, dotările cu aparatură şi echipamente medicale fiind realizate printr-o finanţare europeană în valoare de peste 6,7 milioane de lei, accesată de Consiliul Judeţean.

Graţie acestor proiecte, spitalul dispune acum de una dintre cele mai moderne şi mai extinse UPU din ţară, conformă din toate punctele de vedere cu normativele în vigoare şi care rivalizează cu unităţi similare din spitalele europene.

Oficialul guvernamental a avut cuvinte de apreciere în privinţa noului spaţiu al Urgenţelor şi a opinat că obiectivul răspunde întru totul nevoilor comunităţii.

Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

Vizita a continuat în Corpul B din Pavilionul Central al Spitalului Judeţean, reabilitat, modernizat, recompartimentat şi dotat cu toate echipamentele necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale tot prin eforturile şi preocuparea administraţiei judeţene.

Proiectul care a schimbat „faţa” clădirii principale de la Judeţean a fost demarat de Consiliul Judeţean din resurse proprii şi ulterior a fost predat la Compania Naţională de Investiţii „CNI” SA pentru continuarea şi finalizarea lui.

Au rezultat secţii clinice modernizate în totalitate, săli de tratamente şi blocuri operatorii dotate la standarde occidentale, precum şi saloane moderne în care pacienţii beneficiază de cele mai bune condiţii.

O altă realizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, implementată pe parcursul ultimelor şase luni cu fonduri asigurate exclusiv din bugetul CJ Braşov este noua secţie de Terapie Intensivă Coronarieri, situată în Corpul H al Pavilionului Central, care deserveşte Secţia de Cardiologie Intervenţională condusă de dr. Florin Orţan.  

„Domnul ministru a fost foarte impresionat de investiţiile realizate de administraţia judeţeană la cel mai important spital al Braşovului. Domnia sa ne-a vizitat tocmai când ne pregătim să dăm în funcţiune Secţia de Coronarieni şi a remarcat aparatura medicală extrem de performantă, dotările şi aspectul acestor saloane”, a afirmat dr. Florin Orţan, directorul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.   

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

De asemenea, oficialul guvernamental a discutat cu preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea, despre situaţia celorlalte spitale aflate în administrarea autorităţii judeţene şi despre modul în care Ministerul Sănătăţii poate contribui atât la rezolvarea diverselor probleme patrimoniale identificate la nivelul unităţilor medicale de interes judeţean, cât şi la susţinerea proiectelor investiţionale majore din domeniul sanitar braşovean.

„Chiar dacă există discuţii în spaţiul public cu privire la un nou spital regional la Braşov, faptul că vechiul spital judeţean s-a transformat din temelii este foarte important. Am văzut o instituţie medicală renovată din temelii, foarte bine echipată, având o nouă Unitate de Primiri Urgenţe, una dintre cele mai generoase şi mai moderne din ţară”, a menţionat ministrul Alexandru Rafila.

Vreau să remarc buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului cu Ministerul Sănătăţii, materializată nu doar în proiectul de extindere a UPU Judeţean, ci şi în achiziţii de echipamente medicale pentru toate instituţiile medicale pe care le avem în subordine, la care noi am asigurat o cofinanţare de 10%. Vizita domnului profesor Rafila ne-a onorat şi ne-a bucurat în egală măsură, deoarece am avut ce să-i arătăm şi impresiile domniei sale au fost dintre cele mai bune.

Graţie implicării Consiliului Judeţean, Braşovul a făcut progrese însemnate în modernizarea infrastructurii de sănătate, în beneficiul comunităţii noastre.

Am discutat cu domnul ministru despre ce am realizat, dar şi despre proiectele pe care sperăm să le accesăm prin PNRR. Mă refer aici la renovarea şi eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, a Secţiei de la Zărneşti a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie şi a unui corp din cadrul Maternităţii Braşov, proiecte pe care le avem deja pregătite pe componenta «Valul Renovării», dar şi la noul Spital de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, proiect pe care Primăria Municipiului Braşov l-a depus în vederea finanţării în cadrul PNRR. Ne dorim ca acesta să fie admis spre finanţare şi suntem pregătiţi să acordăm toată susţinerea necesară pe partea de implementare.

De altfel noi, la nivelul Consiliului Judeţean, suntem deschişi la orice fel de colaborare cu Municipalitatea, inclusiv în ceea ce priveşte noul Spital Regional al Braşovului. Am dus la bun sfârşit numeroase proiecte menite să dezvolte sectorul de sănătate publică şi cred că expertiza noastră este bine-venită în orice proiect din domeniul medical, mai ales că toate unităţile medicale de interes judeţean, chiar dacă funcţionează în municipiul Braşov, sunt în grija noastră”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.