Mînzatu: ‘Spitalul regional Brașov nu are şansă de realizare dacă nu este inclus astăzi în strategia 2021-2027’

Deputatul PSD Roxana Mînzatu a declarat, miercuri, că proiectul spitalului regional de la Braşov a fost „efectiv şters cu buretele” de actualul guvern, inclusiv din perspectiva finanţării europene, menţionând că, în cazul în care, acesta nu va cuprins anul acesta în programul operaţional dedicat Sănătăţii, nu va mai avea nicio şansă de a fi realizat, potrivit Agerpres.

„Vreau să trag un semnal de alarmă. Acest moment 2020, în care se scriu programele operaţionale, inclusiv pe Sănătate, nu vine din nou, indiferent ce guverne vor veni în următorii 10 ani, vor depinde de ce scrie acum în aceste programe. Dacă, astăzi, aleşii locali, centrali, aleşii Braşovului nu reuşim să ne unim, cum ne-am unit în 2017, să cerem includerea spitalului de la Braşov în programul dedicat Sănătăţii, el va rămâne exclus, la fel cum s-a întâmplat şi cu aeroportul, şi va fi foarte dificil pentru comunitatea braşoveană sau Ministerul Sănătăţii să mai accese bani europeni pentru a ajuta acest proiect”, a afirmat Mînzatu, adăugând că „un împrumut, actualele condiţiile de restrişte, nu este de dorit pentru un proiect de asemenea anvergură”.

Ea a menţionat că, în ultimele luni, a transmis o serie de interpelări miniştrilor Sănătăţii şi Fondurilor Europene, iar aceştia i-au transmis, iniţial, că vor decide includerea finanţarea spitalului de la Braşov în funcţie de alocarea finală în urma negocierilor cu Comisia Europeană şi, ulterior, că numai dacă va fi finalizat studiul de fezabilitate întocmit de consultanţii BERD.

„Cred că suntem plimbaţi, aruncaţi într-un cerc vicios. Mie, consultanţi de la BERD mi-au spus în repetate rânduri că nu pot avansa cu SF deoarece din partea guvernului actual nu au un angajament că spitalul de la Braşov va fi regional şi nici garanţia că va fi finanţat cu fonduri europene, pentru că nu este cuprins în strategia 2021-2027. (…)Deşi ar trebui să continuăm ce am început acum tre ani, proiectul este efectiv şters cu buretele, inclusiv din perspectiva finanţării europene”, a conchis deputatul PSD de Braşov Roxana Mînzatu.

În context, preşedintele executiv al PSD Braşov, Marian Rasaliu, fost prefect al judeţului, a afirmat că PNL este partidul care, după ce s-au făcut paşi importanţi pentru realizarea proiectului, „a trădat consensul politic” creat în jurul acestuia, când, „din pixul fostului ministru al Sănătăţii, Victor Costache”, a fost retras ordinul privind arondarea judeţelor Covasna şi Harghita la viitorul spital regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.