Miron Smarandache: Autostrada Iaşi-Bacău-Braşov, de trei ori mai ieftină decât ruta Iaşi – Târgu Mureş

Senatorul PSD Bacău Miron Smarandache a abordat în cadrul unei interpelări parlamentare subiectul realizării Autostrăzii Moldovei, pe structura creionată de un studiu profesionist elaborat de Banca Europeană de Investiţii. Pentru a elucida anumite aspecte legate de această investiţie asumată de statul român, parlamentarul băcăuan s-a adresat ministrului Transporturilor, Lucian Nicolae Bode.

„Ministerul Transporturilor a girat, în perioada ministeriatului lui Lucian Şova, un studiu extrem de solid fundamentat, elaborat de experţii Băncii Europene de Investiţii şi Jaspers, consultantul agreat al Comisiei Europene. Acest document demonstrează negru pe alb faptul că varianta cea mai fezabilă de autostradă către Moldova, atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar, este pe ruta Braşov – Bacău – Iaşi. Studiul a mai relevat că varianta amintită este de trei ori mai ieftină decât ruta Iaşi – Târgu Mureş, despre care s-a vorbit foarte mult în ultimii 10 ani, fără să se facă ceva concludent pe subiect”, a argumentat Miron Smarandache, în documentul oficial înaintat conducerii Ministerului Transporturilor.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

În finalul interpelării, senatorul social democrat i-a cerut ministrului Bode să răspundă următoarelor întrebări: „1. Care sunt recomandările explicite ale studiului BEI şi în ce mod veţi ţine cont de acestea?; 2. În ce stadiu se află licitaţia pentru desemnarea firmei câştigătoare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru Autostrada Iaşi-Braşov?”.

„Este evident pentru toată lumea, inclusiv pentru Comisia Europeană, de unde vor veni o parte din fondurile alocate acestei investiţii, că cea mai accesibilă variantă a autostrăzii ce va lega Moldova de Ardeal este Braşov-Bacău-Iaşi, mult mai uşor de realizat faţă de varianta Iaşi-Târgu Mureş. Domnul Lucian Şova s-a zbătut mult pentru a realiza acest studiu cât timp a fost ministrul Transporturilor, cu analiza multicriterială efectuată pe acest subiect, care a demonstrat clar că Iaşi-Bacău-Braşov este singura autostradă ce va putea fi vreodată realizată între Moldova şi Transilvania”, a concluzionat senatorul Miron Smarandache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.