Muzeul Județean de Istorie Brașov prezintă expoziția dedicată Reginei Maria, la SFR de la Timișoara

Muzeul Județean de Istorie Brașov prezintă la Timișoara, în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc, o expoziţie despre Regina Maria.

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) începe vineri, 13 septembrie, la Timişoara, cu o conferinţă de presă, la care vor participa: Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Nicolae Pepene, echipa festivalului şi reprezentanţii Iulius Town.

Expoziţia-concept a fost prezentată şi la Iaşi, la cea de-a 10-a ediţie a SFR. Curatorul expoziţiei este istoricul Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov.

Proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti este un demers cultural care îşi propune să promoveze frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor şi a artei populare româneşti, plecând de la mândria şi pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât şi prin opera culturală.

Citeste și:  Concert caritabil pentru diaspora din Ucraina, sâmbătă, la Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel din Brașov

La început de An al Centenarului, Asociaţia Forums împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov a lansat un proiect despre unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari. Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, proiect câştigător în cadrul sesiunii dedicate Zilei Culturii Naţionale.

Balanţa culturii în România este titlul dezbaterii de vineri, 13 septembrie. Evenimentul va începe la ora 17:00 şi se va desfăşura cu intervenţiile invitaţilor: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov), Maria-Adriana Hausvater (Managerul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara), Simona Neumann (Director executiv Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021).

Citeste și:  Campania "Taximetriști" desfășurată de Kiss Fm a ajuns și la Brașov

Păpuşa de sunete: France Gall este un spectacol-lectură cu muzică live şi proiecţii video. În cadrul acestuia, îi vom vedea pe: Laura Vasiliu – actriţă/ France Gall, Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor/ Prezentatoarea TV, Maria Petrescu – oboi, Radu Rădescu – scenariu, concept, visuals.

În 1965, France Gall câştiga concursul Eurovision cu prima piesă pop din istoria competiţiei, Poupee de cire, poupee de son, scrisă de Serge Gainsbourg, pentru a cărei melodie compozitorul s-a inspirat din tema părţii a patra a Sonatei pentru pian op. 2 nr. 1 de Beethoven.

Pornind de la această idee, spectacolul-lectură Păpuşa de sunete îşi ţese fundamentul muzical, pe întreg parcursul său, pe reinterpretarea acestei teme, dar şi a altor piese din repertoriul solistei France Gall, prin care oboiul devine partenerul de dialog al protagonistei, punctând prin comentarii sonore momentele esenţiale pe care le străbate personajul de-a lungul naraţiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.