Noi măsuri pentru scăderea prețului la energie și gaze

După mai multe ore de discuţii în coaliţie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că s-a ajuns la un acord, astfel încât preţurile la energie şi gaz să fie plafonate de la 1 februarie. Liderii partidelor aflate la guvernare au decis să nu reducă TVA-ul la 5%, aşa cum ceruseră social-democraţii iniţial, scrie Adevărul.

Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat, luni seară, Nicolae Ciucă, precizând că pentru IMM-uri preţul va fi plafonat la 1 leu/kW.

Citeste și:  Studiu: Europenii sunt împărţiţi în legătură cu sprijinul pentru Ucraina şi refugiaţi

La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”, a mai adăugat prim-ministrul.

Marţi dimineaţă, guvernanţii vor avea discuţii cu furnizorii şi cu distribuitorii pentru a stabili toate detaliile tehnice care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului. Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.