Nu ratați Perseidele în această noapte

Considerată una dintre cele mai intense ploi de meteoriți, oamenii vor putea observa în aceasta noapte, Perseidele. Acestea produc în mod regulat până la 60 de stele căzătoare pe oră.

Specialistii spun ca Perseidele sunt resturi din coada unei comete. Fragmentele se intersectează cu orbita Pâmântului, se aprind şi oamenii au impresia că asistă la o „ploaie de stele căzătoare”. Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră și luminează cerul nopții.

Denumite după constelația din care pare că vin, Perseu, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Astfel, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”, scrie digi24.ro.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. Maximul curentului va veni în noaptea de 12 spre 13 august, in jurul orei 4:00, ora României. Cu o noapte înainte s-a putut observa panta ascendentă a curentului, în noaptea de maxim vom observa fenomenul la cea mai mare intensitate.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Cea mai bună perioadă de observare a unui curent de meteori este după miezul nopții până dimineața.

Cel mai bun loc pentru a admira Perseidele, la fel ca şi în cazul tuturor roiurilor de meteori, este locul cel mai întunecat, departe de lumina artificială a oraşelor. Cei care vor observa fenomenul din zonele cu cer curat, în condiții ideale, pot vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.