Oamenii de știință au descoperit că vulturii își schimbă traiectoria de zbor pentru a evita zona războiului din Ucraina

Cercetătorii au descoperit că vulturii care au rute de migrație prin Ucraina și-au schimbat traseele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict, potrivit The Guardian.

Datele GPS au arătat că vulturii din specia acvila țipătoare mare nu doar au făcut ocoluri mari după începerea invaziei ruse în Ucraina, dar au și redus numărul de popasuri pentru a se odihni și a se realimenta, sau au evitat cu totul să le facă.

Rezultatul, potrivit echipei de cercetare, este că răpitoarele vulnerabile au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locurile de reproducere și, probabil, au consumat mai multă energie.

Este că și cum ai alerga un maraton, dar nu ai avea pauze de apă. Iar la final, cineva îți cere să alergi încă șapte sau opt mile (aproximativ 11 sau 12 kilometri, n.r) în plus„, spune Charlie Russell de la Universitatea din East Anglia, coautor al studiului.

Citeste și:  Primăria Brașov a finalizat lucrările de consolidare a drumului spre Poiana Brașov

Cercetătorii au avertizat că situația ar putea întârzia reproducerea, deoarece vulturii ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. Asta ar putea afecta șansele de supraviețuire ale puilor, deoarece prada ar putea fi mai puțin disponibilă atunci când ouăle eclozează.

Vulturii și-au schimbat traiectoria după invazia rusă

În studiul apărut în revista Current Biology, Russell și colegii săi au relatat cum au analizat rutele de migrație parcurse de 19 vulturi pestriți mari în timp ce zburau prin Ucraina spre zonele de reproducere din sudul Belarusului în martie și aprilie 2022 – la doar câteva săptămâni după ce a început invazia rusă în Ucraina.

Citeste și:  O nouă seară a „Recitalului de la ora cinci”, miercuri, la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov

În timp ce femelele călătoresc din regiunile de iernat din Grecia, masculii călătoresc din estul Africii.

Cercetătorii au comparat aceste trasee cu 65 de migrații înregistrate de 20 de păsări în perioada 2018-2021. Constatările sugerează că vulturii au călătorit în medie cu 53 de mile (85 km) în plus după invazie. Russell a spus că un vultur a zburat chiar și 155 mile în plus. Călătoria a durat, în medie, cu 55 de ore mai mult după începerea conflictului, constatându-se că masculii aveau o viteză de zbor mai mică decât înainte de începerea conflictului.

Și, în timp ce 90% dintre vulturi făceau escale în Ucraina înainte de conflict, doar 32% au făcut acest lucru după invazie, unele locuri fiind evitate cu totul.

Citeste și:  De sâmbătă, brașovenii și turiștii vor putea vedea, din nou, centrul istoric de la înălțime

Echipa a declarat că cele mai mari abateri de la o traiectorie directă au avut loc acolo unde activitatea militară a fost mai intensă. Cu toate acestea, spune Russell, gradul în care vulturii sunt afectați pare să varieze.

Într-adevăr, în timp ce un vultur, botezat Borovets, a continuat să zboare prin Kiev în ciuda luptelor intense, un alt vultur – cunoscut sub numele de Denisa – și-a schimbat traiectoria și a zburat la un kilometru depărtare de explozii.

Sursa. TVRInfo.ro / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.