Oasele găsite în curtea Liceului Unirea dau bătăi de cap autorităţilor

Muncitorii care se ocupă de reabilitarea Corpului A al Colegiului Naţional „Unirea” Brașov au avut parte miercuri seara, în jurul orelor 17.00, de o surpriză, în timp ce lucrau la sistemul de drenaj din curtea liceului. Mai exact, în timp ce făceau nişte săpături, ei au descoperit, la adâncimea de aproximativ 3 metri, nişte oseminte. În acel moment, lucrările au fost suspendate, iar joi dimineaţa, pentru a se face constatările necesare, o echipă mixtă, formată din reprezentanţi ai Primăriei Braşov (inclusiv arheologul angajat de municipalitatea braşoveană), ai Poliţiei Române, ai Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov, a mers la faţa locului, pentru a evalua situaţia.

Urmează cercetări şi obţinerea unei autorizaţii care să permită continuarea lucrărilor
„Deocamdată nu se ştie dacă este vorba de fragmente osoase umane. Urmează ca acestea să fie analizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Totodată, acesta a precizat că Direcţia de Cultură a Judeţului Braşov a început demersurile la Ministerul Culturii în vederea eliberării autorizaţiei de supraveghere arheologică a săpăturilor pentru toate lucrările exterioare, care acum sunt suspendate. „Lucrările vor continua la Colegiul «Unirea», în spaţiile interioare, iar după obţinerea autorizaţiei de supraveghere arheologică vor fi reluate şi cele din exterior”, a mai spus reprezentantul Primăriei.
Corpul A al Colegiului Naţional „Unirea” este construit pe locul unde era şanţul de apărare al Cetăţii Medievale Braşov, care, după ce oraşul a început să se extindă, a fost astupat cu pământ.

Citeste și:  Brașoveanul Ovidiu Gârbacea onorat cu Ordinul Excelență Olimpică de către COSR

Lucrările ar trebuisă fie gata în luna iulie a anului viitor
Săpăturile care au dus la descoperirea fragmentelor osoase fac parte dintr-un proiectul de modernizare a corpului A al liceului. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 18 iulie 2018 şi, potrivit contractului, ar trebui să fie terminate în luna iulie a anului viitor.
Contractul, în valoare de 7.913.743,74 lei inclusiv TVA, a fost semnat cu  Asocierea Construcciones Deco SA – Sucursala Bucureşti şi Eisen Land SRL Bâlteni, iar finanţarea este asigurată integral de la bugetul local. Proiectul prevede reamenajarea spaţiilor interioare din Corpul, instalarea unui lift pentru persoanele cu dizabilităţi şi repararea faţadelor. În exterior este prevăzută realizarea unui dren perimetral care să preia eventualele surse de apa care produc infiltraţii, inclusiv o izolare a pereţilor clădirii cu materiale specifice. De asemenea, sunt incluse în reţelele exterioare şi  realizarea  instalaţiilor de canalizare privind colectarea apei menajere şi conectarea ei la reţeaua stradală.

Citeste și:  IMM-urile brașovene au un mediator în relația cu instituțiile statului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.