Papa Francisc a început o călătorie apostolică de șapte zile în Canada

Papa Francisc a început duminică o călătorie apostolică de șapte zile în Canada, sub semnul vindecării și al reconcilierii. Pontiful a plecat de la reședința sa din Casa Sfânta Marta în jurul orei 8.00 pentru a ajunge la aeroportul internațional ”Leonardo da Vinci” (Roma/Fiumicino). Aflat în scaunul cu rotile, papa a urcat cu ajutorul unui lift exterior în aeronava companiei italiene ITA Airways, în care se află vreo optzeci de jurnaliști. Avionul a decolat la ora Romei 9.16 de urmând ca după peste zece ore de zbor să aterizeze în orașul Edmonton, în Canada, la ora locală 19.20, informează vaticannews.va.

Sfântul Părinte rămâne în Țara Arțarilor, practic, până vineri, 29 iulie, timp în care va avea mai multe întâlniri cu autoritățile și populația Canadei, precum și cu diferitele comunități catolice. Cu toate acestea, în centrul atenției se află întâlnirile papei cu reprezentanții populațiilor indigene, în special cu victimele abuzurilor din așa-numitele ”Școli Rezidențiale”. Înființate de guvernul canadian în secolul al XIX-lea pentru integrarea culturală a copiilor populației băștinașe, ”Școlile Rezidențiale” au fost desființate în 1996.

Citeste și:  Drumul vechi spre Poiana Brașov, noua alee de promenadă a orașului

Pontiful și-a propus să contribuie prin prezența sa la parcursul de vindecare și reconciliere dintre instituțiile publice – religioase și civile – cu principalele grupuri băștinașe: First Nations, Métis și Inuit. Nu întâmplător, într-un mesaj transmis pe Twitter înainte de a pleca de la Roma, papa scrie: ”Dragi frați și surori din Canada, vin în mijlocul vostru ca să întâlnesc populațiile indigene. Sper ca, prin harul lui Dumnezeu, pelerinajul meu de pocăință să contribuie la parcursul de reconciliere deja început. Vă rog să mă însoțiți cu rugăciunea voastră”.

După cum face de obicei înainte de o călătorie apostolică, papa a mers în dimineața de vineri, 22 iulie a.c., la bazilica ”Santa Maria Maggiore” din Roma ca să se roage înaintea icoanei Fecioarei Maria, venerată drept ”Salus Populi Romani” (Salvarea Poporului Roman) și să-i încredințeze speranțele acestei vizite, pe care a ținut să o efectueze în pofida problemelor de sănătate și a durerilor la genunchi din ultimele luni.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: 55% dintre români vor călători mai mult în țările Schengen

Potrivit programului, călătoria papei Francisc în Canada cuprinde orașele Edmonton, Maskwacis, Québec și Iqaluit. Scopul principal al călătoriei este abordat încă de luni, 25 iulie, când papa are două întâlniri cu populațiile indigene: una la Maskwacis (ora 10.00) – la care iau parte reprezentanții grupurilor First Nations, Métis și Inuit – și una la Edmonton (ora 16.45), la biserica Preasfânta Inimă a lui Isus, cu participarea populațiilor indigene și a membrilor comunității parohiale. Cele două discursuri pe care pontiful le prezintă în această zi la Maskwacis și Edmonton reprezintă, practic, mesajul de bază al călătoriei sale în Canada.

Prin călătoria sa apostolică în Canada, a 37-a a pontificatului, papa Francisc este al doilea papă care vizitează această țară. Călătoria papală precedentă a fost efectuată în 2022 de Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru a XVII-a Zi Mondială a Tineretului, desfășurată la Toronto.

Citeste și:  FlyLili organizează sesiune de recrutări pentru însoțitori de zbor, sâmbătă, la Aeroportul Brașov

Sursa, vaticannews.va

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.