Patriarhul Daniel, în noaptea de Paști: Trei mari adevăruri despre Învierea Domnului

La slujba din noaptea de Paști, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit miilor de credincioși prezenți pe Dealul Patriarhiei despre trei mari adevăruri legate de Învierea lui Hristos.

Trei mari adevăruri despre Învierea Domnului

„Primul adevăr. Învierea Domnului Iisus Hristos nu este revenirea Lui la viața pământească dinainte de moarte, ci este trecerea Lui la un alt mod de existență, numit viața cerească veșnică.

Al doilea adevăr. Iisus cel înviat din morți este complet liber față de toate determinismele lumii materiale și sociale. Nimeni și nimic nu-L poate reține. Nici spațiul, nici timpul, nici rana materială, nicio făptură creată.

Al treilea adevăr. Iisus cel înviat din morți, deși s-a înălțat la ceruri întru slavă, este pururea prezent în lume, acolo unde este chemat, adică în Biserica Sa. El este prezent în lume prin Evanghelia Sa, prin Sfintele Taine și prin Sfinții Săi”.

Un alt mod de existență

Citeste și:  Vouchere de vacanță de 1.600 de lei pentru profesori și angajații din învățământ: Cine se califică

Referitor la primul aspect, Preafericirea Sa a detaliat că Mântuitorul intră după înivere într-un nou mod de existență, necunoscut oamenilor până la El: „Hristos a trecut prin moarte, dar nu a rămas în moarte și a biruit moartea din interiorul ei”.

„Învierea Lui Hristos, ca început de viață nouă, de viață cerească veșnică, este biruința iubirii răstignite a Lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului și asupra morții”.

Complet liber

După învierea Sa din morți, timp de 40 de zile, până la înălțarea la cer, Domnul Iisus Hristos se arată când voiește, cum voiește și cui voiește, ca să încredințeze pe ucenicii săi că El – Iisus cel răstignit, este Iisus cel înviat, a adăugat Părintele Patriarh.

Citeste și:  Premieră „Sunetul muzicii”, un musical celebru, pe scena Operei Brașov, în 1 și 2 iunie 2024

Preafericirea Sa a relatat despre trecerea prin ușile încuiate și dispariția Sa în timpul cinei de la Emaus.

„Domnul Iisus Hristos cel înviat este atât de liber încât nu mai poate fi reținut nici măcar cu privirea”, a subliniat Patriarhul României.

„L-au recunoscut la frângerea pâinii și deodată El s-a făcut nevăzut. Nu s-a auzit ușa când a plecat, nu s-a deschis fereastra. Unde s-a făcut nevăzut? A intrat în pâinea Sfintei Euharistii”, a spus Părintele Patriarh.

„Domnul Iisus cel înviat arată ucenicilor săi că El nu mai este pentru ei un vizavi, unul care este în fața lor – ci El devine interior lor prin Sfânta Euharistie. El devine viața vieții lor”.

Citeste și:  Trei concerte extraordinare la Biserica Neagră, începând cu 29 mai 2024

Citește materialul integral pe basilica.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.