Peste 60 de sezisări privind alegerile prezidențiale. Cele mai multe se referă la frauda electorală

Până la această oră, procesul electoral la nivelul întregii țări s-a desfășurat fără probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice.
Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, este în permanent contact cu Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, unde se monitorizează situația din fiecare județ cu privire la desfășurarea votului.
La nivelul Centrului sunt analizate și operate toate sesizările cu privire la posibile incidente electorale și modul de soluționare, informațiile fiind colectate în timp real prin intermediul centrelor operaționale din teritoriu.
Pentru prima dată în timpul unor alegeri, Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a invitat jurnaliștii în Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, astfel încât să prezente imagini pe parcursul întregului proces electoral și să prezinte opiniei publice modul nostru de lucru.
Este important ca toți cetățenii să știe că suntem vigilenți și reacționăm rapid și eficient pentru a-i proteja și a asigura un proces electoral legal și democratic.
Până la această oră, au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza județelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt (4) și în Municipiul București – 5 evenimente.
Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare și nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot.
Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală.
Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente și 7 amenzi.
Câteva exemple:
În județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.
La nivelul județului Giurgiu, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.
În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.
La Constanța, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care după ce a votat a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută.
Tot la Constanța, se fac verificări după ce în spațiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui președinte al unei secții de votare.
În Botoșani, președintele unei secții de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot persoane necunoscute au scris numele unor candidați la alegeri. Președintele secției a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme.
În județul Galați, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deși nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicție prin sentința Judecătoriei Galați, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentință judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.
La o secție de vot din județul Maramureș s-a prezentat o persoană care deși locuia în localitatea respectivă, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană și-a pierdut cetățenia și nu avea drept de vot.

Citeste și:  1 milion de luminițe pe străzile Brașovului: pe 30 noiembrie începe Magia iernii la Brașov

În Prahova se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens.
Referitor la persoanele aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 604.
Pentru eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate pentru toți cetățenii care doresc să-și exercite dreptul de vot și nu au documente valabile, serviciile județene de evidență a persoanlor au avut program cu publicul sâmbătă și vor avea și astăzi până la ora 21.00.

Citeste și:  Dosar penal pentru furt de apă din sistemul public. Este vizat fiul primarului din Buşteni

Până la această oră, în cele două zile, s-au eliberat peste 15.000 acte de identitate, dintre care 11 cărți de identitate au fost realizate prin deplasarea cu camera mobilă, la domiciliul persoanelor netransportabile.

In judetul Timis, unde au existat avarii la reteaua de alimentare cu energie electrica, MAI a asigurat prin IGSU generatoare electrice pentru sectiile de votare.
Următoarea declarație va avea loc în jurul orei 19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.