Planetariul a adus eclipsa de soare mai aproape de brașoveni

Astăzi, 25 octombrie, Planetariul ,,Cosmonaut Dumitru Prunariu”, în parteneriat cu Primăria Brașov, a organizat o sesiune de observații ale Soarelui cu ocazia eclipsei parțiale de Soare. Pentru acest eveniment a pregătit în Parcul Titulescu un adevărat observator dotat cu trei telescoape, cu filtre speciale, prin care brașovenii să poată urmări în cele mai bune condiții eclipsa. Totodată, celor prezenți le-a oferit ochelari speciali, astfel încă să poată observa fenomenul astronomic în condiții de siguranță. La această invitație au răspuns peste o mie de brașoveni – copii, părinți și bunici.

,,Eclipsele solare sunt fenomene destul de rare. Apar de două ori, rar de 3, 4 sau 5 ori pe an pe tot globul. Drept urmare, când ai una la tine în grădină, faci tot posibilul să o vezi în toate felurile cu putință. Din cauza asta, am încercat cumva să le dăm posibilitatea oamenilor să vadă și prin ochelari de eclipsă speciali, care te protejează împotriva razelor soarelui, dar și prin telescop. Am adus de data asta trei telescoape ale Planetariului, fiecare fiind dotat cu un filtru special care dă posibilitatea observării anumitor particularități, anumitor zone ale soarelui” a precizat Sorin Ion, reprezentantul Planetariului.

Citeste și:  500.000 de euro disponibili pentru ONG-uri mici și instituții de învățământ în 2024, prin Programul Start ONG

Cel mai mult s-au bucurat de aceste observații copiii, care au venit fie cu părinții sau bunicii, fie cu clasa, atât din Brașov, cât și din localitățile din jur. Toți au descris această experiență, de a privi cum luna acoperă soarele prin intermediul telescoapelor, ca un lucru nemaipomenit, pentru care a meritat să aștepte și două ore să le vină rândul:

  • Andrei, Școala 5: „Se vede foarte fain, este o experiență plăcută și chiar mi-a plăcut ce am văzut prin telescop!“;
  • Matei, Liceul Teoretic din Codlea: „Am stat foarte mult la coadă, dar a meritat. Foarte fain. Lumea e foarte liniștită la coadă!“;
  • Alexandru, Școala 6: „A fost foarte frumos, mai ales eclipsa, când am văzut că se acoperea soarele!“;
  • Radu, Liceul de muzică: „A fost foarte fain, mai ales filtrul cel alb, că se vedea foarte aproape!“;
  • Irina, 2 – 3 ani: „A fost foarte fain, am văzut luna și soarele roșu. Mi-a plăcut!“;
  • Ana, Liceul Teoretic din Codlea: „Mi se părea foarte interesant, cel puțin acel filtru cu roșu. Mi s-a părut foarte interesant totul. Am văzut într-un fel soarele, care este roșu, și mi-a plăcut foarte mult. Adică n-am mai avut niciodată ocazia să-l mai văd. Adică mi s-a părut că a meritat să stau la coadă!“
Citeste și:  Librăria Șt. O. Iosif își redeschide porțile în Brașov: la orice achiziție, veți primi o carte cadou!

Fiecare dintre cele trei telescoape a făcut posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui într-un mod diferit: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă (se poate vedea fotosfera), telescopul solar cu „filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei), și telescopul cu „filtru” Ca-H line, în lungimea de undă de 396.90 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei).

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie a fost vizibilă pe tot teritoriul României, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării și 44%, în nord-est. La Brașov, discul solar a fost acoperit în proporție de 39%. Fenomenul a debutat după ora 12.00 și s-a terminat după ora 14.30.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, mâine, 24 aprilie

Mai multe detalii despre eclipsele solare, pe blogul Planetariului → https://bit.ly/3C56Yfi

Conform directorului Grădinii Zoologice (în cadrul căreia funcționează Planetariul), Alin Pînzaru, acțiuni de observare a Soarelui vor avea loc lunar, pentru a le oferi brașovenilor ocazia de a observa astrul zilei altfel decât de obicei, mai ales că cele trei telescoape oferă experiențe diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.