Poliția Brașov: Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?

Dacă copilul tău minte în mod repetat în legătură cu școala, cu prietenii, cu ieșirile în oraș, când dispar obiecte din casă sau aduce acasă lucruri care nu-i aparțin și cărora nu le poate justifica prezența, dacă se ascunde de tine atunci când intră pe internet și nu dorește să-i cunoști prietenii, acestea pot fi semne care indică o posibilă fugă de acasă. 

Părăsirea voluntară a domiciliului sau a centrelor de ocrotire este un prim pas în soluția imaginată de copii pentru a găsi un răspuns la problemele cu care se confruntă.

Motivele care susțin decizia de părăsire a domiciliului sunt, de fapt, forme de soluții, alese după capacitatea de înțelegere a fiecărui copil, care să le ofere o detașare temporară de tensiunile cotidiene și se traduc în destinații sau comportamente diverse în perioada lipsei de acasă sau din centre.

Citeste și:  Pompierii brașoveni se antrenează pentru a lupta cu flăcările: un nou poligon de antrenament la Făgăraș

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție, este scopul Campaniei ,,Sărbătorile de iarnă se petrec în familie.Tu știi unde este copilul tău?”, derulată Poliția Română în perioada sărbătorilor de iarnă la nivel național.

Inspectoratul de Polițe al Județului Brașovprin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității desfășoară activități de informare în perioada 20 Decembrie 2021 – 7 Ianuarie 2022 pentru responsabilizarea părinților/tutorilor legali cu privire la necesitatea supravegherii permenente a copiilor și importanța menținerii unei legături de încredere/unei bune comunicări cu aceștia dar și pentru informarea minorilor asupra riscurilor inerente plecării de acasă sau din instituțiile de ocrotire.

Conform unui studiu realizat în anul 2021 de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română, deși nu s-au înregistrat situații de victimizare a copiilor care au părăsit domiciliul sau centrele de ocrotire, există riscuri potențiale la care aceștia se expun, atât de ordin victimal cât și de atragere către activități infracționale:

  • expunerea la situații de victimizare accidentală sau intenționată din partea unor persoane, în condițiile unei dezvoltări insuficiente, fizice, mentale și a controlului emoțional care să le permită o evaluare adecvată a riscului unor comportamente. Acești copii se expun riscurilor de exploatare sexuală, de agresare în diverse moduri, de traficare, de accident etc.;
  • implicarea în diverse tipuri de infracțiuni și afilierea la grupări infracționale, datorită incapacității de reprezentare și evaluare a consecințelor;
  • formarea unor deprinderi de a reacționa prin fugă la orice situație neobișnuită sau dificilă, plecarea de acasă devenind astfel un comportament de risc obișnuit;
  • dificultăți majore de reintegrare școlară, ceea ce le va diminua semnificativ posibilitatea de evoluție școlară și profesională și de adaptare socială.
Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

Astfel, pentru a preveni fuga de acasă a copilului, Poliția Brașov recomandă:  

  • Supraveghează-ți permanent copilul și află ce preocupări are și locurile pe care le frecventează. Este bine să-i cunoști anturajul.
  • Fă-l să înțeleagă că fuga de acasă nu-i rezolvă problemele și arată-i riscurile la care se expune dacă face această alegere.
  • Cere ajutorul unor specialiști dacă simți că această problemă te depășește și nu renunța niciodată în a căuta soluții atunci cînd simți că ești în impas.
  • Sesizează urgent la 112 dispariția copilului tău.  

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.