Poliția Română, de 200 de ani în slujba cetățenilor!

În fiecare an, în data de 25 martie, sărbătorim Ziua Poliției Române. Anul acesta, ziua este una cu o încărcătură simbolică deosebită pentru efectivele Poliției Române, întrucât se împlinesc 200 de ani de atestare documentară a acestei instituții.

Data de 25 martie a fost aleasă drept simbol al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. 

Acum două secole, domnitorul Țării Românești, Dimitrie Ghica, a înmânat Marelui Agă (șeful Poliției în acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

De-a lungul istoriei sale, această instituţie a cunoscut numeroase transformări în raport cu realitățile istorice, și-a adaptat răspunsul diferitelor provocări sociale și și-a definit rolul și importanța în arhitectura oricărui sistem social, astfel încât poate să facă faţă unor provocări tot mai complexe și diversificate.

Ziua Poliției Române a fost marcată astăzi și la Inspectoratul de Poliței Județean Brașov, prin organizarea unei ședințe festive la care au participat prefectul județului Brașov, președintele Consiliului Județean Brașov, șefii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de polițiști din cadrul inspectoratului.

După păstrarea unui moment de reculegere în memoria colegilor în activitate sau în rezervă care au decedat, în cadrul festivității au fost prezentate materiale video ce au surprins evoluția în timp a acestei instituții, portretele din trecut ale unor camarazi ce au avut onoarea să îmbrace uniforma de polițist, cărora le acordăm cuvenita reverență, dar și ale unor colegi din prezent care au preluat misiunea înaintașilor noștri, aceea de a asigura liniştea şi siguranţa cetăţeanului.

Citeste și:  Legea de ratificare a Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată

În această zi festivă, 26 de ofițeri de poliție și 112 de agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov sunt avansați la termen, în gradul profesional următor.

De asemenea, pentru rezultate deosebite în activitatea profesională, 12 ofițeri de poliție și 13 agenți de poliție  brașoveni au fost avansați în gradul profesional următor, înainte de îndeplinirea stagiului minim.

Ziua Poliției Române nu este doar o sărbătoare a polițiștilor, ci și o zi a cetățenilor, a celor cărora le asigurăm zilnic liniștea și siguranța. Chiar dacă Poliția s-a transformat şi a evoluat, misiunea noastră a rămas aceeași odată cu trecerea timpului. Încrederea cetăţenilor este cel mai bun indicator al acțiunilor noastre, iar cetăţenii onești sunt cei mai buni aliați în lupta cu criminalitatea.

Citeste și:  Ministerul Afacerilor Externe marchează aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

La ceas aniversar, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a adresat sincere mulțumiri fiecărui polițist din instituție pentru modul profesionist în care a înțeles să se achite de misiunea încredințată, urându-le sănătate lor, familiilor, dar şi realizări de excepție în activitatea pe care o desfășoară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.