Polițiștii brașoveni prezenți la Parada Bicicliștilor 2.0

În perioada 05 – 11 septembrie 2022 în municipiul Brașov se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului Orașelor Verzi (FOV), eveniment dedicat sustenabilității de mediu și promovării transportului ecologic.

Polițiștii brașoveni se alătură acestei cauze prin participarea la un workshop de educație rutieră, unde vor fi dezbătute dificultăți pe care conducătorii de biciclete și trotinete electrice le întâlnesc în trafic, în același timp, fiind propuse soluții și recomandări despre cum să circule în siguranță pe străzile brașovene.

Totodată, polițiștii rutieri îi vor informa pe cei prezenți cu privire la aspectele legislative care se adresează în mod direct acestei categorii de participanți la trafic, recomandând următoarele:  

  • Să nu conducă bicicleta sau trotineta electrică pe drumurile publice dacă nu a împlinit vârsta de 14 ani;
  • Să poarte obligatoriu casca de protecție dacă varsta conducătorului de vehicul este  sub 16 ani;
  • Să nu utilizeze trotuarul decât dacă pe suprafața acestuia este amenajată o pista specială destinată bicicliștilor;
  • Să fie vizibili în trafic și să respecte obligațiile de iluminare și semnalizare.
  • Să circule numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de peste 50 km/h.
  •  Să nu traverseze drumul pe la trecerea pentru pietoni pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, s-a asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
  • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
  • Să nu creeze suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
  • Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).
  • Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).
Citeste și:  Peste 100 de bilete de avion au fost vândute de compania Fly Lili, în primele 24 de ore, pentru rutele ce vor fi operate de la Aeroportul Brașov

Activitățile de sprijin informativ vin în contextul în care în traficul metropolitan se observă o continuă creștere a numărului de vehicule pe două roți, ca mijloc de transport alternativ la decongestionarea traficului.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.