Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, trei zile se mănâncă pește, două zile de sărbătoare

Postul Sfinților Petru și Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sampetrului sau Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Potrivit calendar ortodox 2019, postul pică în perioada 22 -28 iunie 2019.

În această perioadă este interzis consumul de lapte, carne, brânză sau ouă. În acest post, enoriașii care au greșit, trebuie să îi ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă la biserică mai des, dar să se și împace cu cei cărora le-au greșit.
Acest post începe cu trei zile marcate în calendarul ortodox cu dezlegare la pește:
– sâmbătă(Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel)
– duminică (Ziua tuturor sfinților)
– luni (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul).

Plăcerile trupești sunt interzise în această perioadă, la fel ca și certurile sau invidia. De asemenea, nu se fac nunți în acest post, ca și în cazul celorlalte perioade de postire de peste an.

Citeste și:  Festivalul MASSIF lansează abonamentele BrasoViza! Beneficiu exclusiv pentru cei din Brașov și Prahova

Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel: Nu se fac nunţi şi botezuri
Dacă sărbătoarea celor doi sfinti apostoli cade în zile de miercuri sau vineri se face dezlegare la pește, vin și ulei.

Postul Sânpetrului este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 şi 14,23). Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Primele mărturii despre acest post, conform scrierilor teologice, le avem din secolul al IV lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.

Citeste și:  Reducerea de 50% acordată în „Miercurea brașovenilor“poate fi accesată și online, pe site-ul skibv.ro

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. Anul acesta postul începe pe 11 iunie şi ţine până în ziua de 29 iunie. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

În Biserica ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Dezlegarea, adică permisiunea de a trece peste anumite prescripţii, voia de a face ceva, înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă.
Tradiţia creştină spune că se mănâncă peşte deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii.

Citeste și:  Legenda lui Moș Nicolae – Povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor

Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă”, explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva.

Ziua de 29 iunie în care se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.