Poveștile Brașovului: Cine a aruncat în aer statuia de pe Tâmpa

Explorați, prin materialele video de mai jos, cele 10 episoade care încearcă să dezvăluie misterele din spatele unui eveniment petrecut în urmă cu 112 ani: dinamitarea Monumentului Mileniului de pe Tâmpa.

Primul episod al seriei vorbește despre ridicarea monumentului Mileniului pe muntele Tâmpa. Despre nemulțumirea populației româmești a Brașovului. Și despre statuia geamănă cu cea de la Brașov, inaugurată în aceeași zi, în 18 octombrie 1896, pe stânca Devin, într-un loc aflat astăzi într-o suburbie a Bratislavei. Aflată deasupra confluenței râurilor Morava și Dunăre, statuia a fost distrusă în 1921. Monumentul de pe Tâmpa a fost dinamitat succesiv în 1913 și 1916, fiind complet demolat în 1966.

Citeste și:  Peste 88.000 de persoane și 20.000 de vehicule au tranzitat frontiera României în ultimele 24 de ore

Episodul 2 al seriei relatează felul în care, în 27 septembrie 1913, locuitorii orașului au auzit o detunătură puternică de pe Tâmpa. Explozia a deteriorat grav soclul monumentului și a decapitat statuia. Inițial, ancheta poliției nu a putut da de urma atentatorilor. Iar unul dintre brațele războinicului Tühütüm nu a mai fost găsit. O furtună de iarnă din 30 decembrei 1913 a dărâmat coloana șubrezită.

Episodul 3 al seriei dezvăluie felul în care au procedat cei care au dinamitat statuia de pe muntele Tâmpa și ce complici brașoveni au avut. Autorii, Ilie Cătărău și Timotei Chirilov, erau veniți din Regatul României cu pașapoarte false de supuși bulgari. Au fost ajutați de avocatul Spiridon Boiță și agentul de poliție Iosif Nistor. În ciuda eforturilor poliției maghiare, atentatorii au reușit să fugă.

Citeste și:  Mesajul Patriarhului Daniel de Sfintele Paști: Iubirea smerită şi milostivă este mai tare decât păcatul şi moartea

Episodul 4 al seriei dezvăluie felul în care brașovenii care au sprjinit acțiunile de spionaj ale Regatului României au fost arestați, condamnați la spânzurătoare, iar familiile lor au fost omorâte. Cei care au scăpat de executarea sentinței au fondat, după Primul Război Mondial, asociația „Clubul spânzuraților”.

Citește continuarea articolului redactat de Ghiza Alexandru pe povestilebrasovului.com, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.