Presa brașoveană, din nou, mai săracă! A murit scriitoarea și jurnalista Ileana Gafton Dragoș

În ultimele zile, presa brașoveană a pierdut trei jurnaliști. Mihalache Vasile, Dragoș Cențu, iar acum, Ileana Gafton Dragoș a trebuit să plece, fără voia ei. După o luptă grea, Ileana s-a stins vineri, 23 aprilie 2021.

Ileana Dragoș Gafton a fost o luptătoare și a scris despre lupta sa în propria carte, intitulată „CANCERUL, o călătorie prin urechile acului”.

Apropiații, colegii și toți cei care au cunoscut-o pe Ileana, i-au lăsat câte un mesaj de bun-rămas.

Morțile altora, ca propria ta moarte … Sunt vești de morți care te lasă aproape rece, însă pe altele le resimți dureros, în mediana ființei: în mijlocul făpturii tale de carne se face un gol, pe care o vreme nu poți să-l umpli cu nimic.Asta am resimțit acum când am aflat că Ileana Gafton ne-a părăsit. De fapt, ne-a părăsit de mai multe ori, dar au fost scurte plimbări prin moarte, nu a fost marea, definitiva plecare. Avea un cancer ticălos, insistent, tenace; cu el s-a luptat ani și ani de zile. În clinici din România sau Germania, alături de fata ei sau în ambianța prieteniei unor oameni care o iubeau. Niciodată nu a fost singură, chiar dacă această boală însingurează…De multe ori părea înfrântă, niciodată cu adevărat răpusă. Poate de aceea am crezut că e nemuritoare! Mai ales după ce și-a depănat amintirile dureroase în cartea editată de noi, acum câțiva ani: “Cancerul, o călătorie prin urechile acului“. E povestea relației ei furtunoase cu “maladia secolului“: prăbușiri, dureri atroce, come, ieșiri din tunel, crucea cărnii. Și peste toate trăirile și întâmplările ei plutea mirosul de mir, amestecat cu damful de medicamente, săruri, calmante. Citostatice și euharistie – așa am cunoscut-o pe Ileana și așa s-a dus la Domnul, după două zile de comă…Să-i fie țărâna ușoară, să poată pluti ca un fulg la vremea cuvenită!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Răzvan Bucuroiu – Director editorial Lumea Credinței.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Pe pat de moarte grea, a găsit puterea să-mi trimită gând bun și rugăciune pentru mama și pentru tata. Cu ochii împăienjeniți și mâna tremurândă pe tastatură, slăbită de suferință și împăcată cumva cu sfârșitul de drum, a scris până la sfârșit. Iubea scrisul. Și demnitatea. În suferință sau în bucurie. În boală sau moarte sau mărire. Așa a fost Ileana. S-a gândit mereu la alții întâi și mai apoi la sine. I-am mulțumit pentru gând, rugăciune și cuvinte și i-am amintit un zbor de 3 ore cu avionul, în care mi-a fost tovarăș de drum și de poveste. Ïn care mi-a spus despre cancerul cu care lupta de ani buni, cu un curaj și o demnitate cum rar mi-a fost dat să văd pe pămànt. Despre care a scris. Despre care am vorbit în emisiuni. Mi-a scris simplu: “din păcate, eu sunt acum în fază terminală”…Uneori, martori neputincioși ai destinului, nu avem decât a ne înclina, cu smerenie.Și așa, cu umeri plecați, să pornim mai departe. Pentru ca mai apoi, amintirea frumoasă a unor oameni ca Ileana să ne dea puterea să ne ïndreptăm spatele, să ridicăm privirea și să zâmbim, ducându-ne drumul înainte. Musai cu demnitate! Ileana Gafton Dragoș. Jurnalist și scriitor. Femeie și mamă. Om bun. Mereu cu o pălărioară. Mereu cu un zâmbet cald. Mereu cu o carte. Bun rămas, om cu suflet și zâmbet frumos.”, a transmis pe Facebook, Onelia Pescaru – Director Mix Media Group.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Bun-rămas, Ileana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.