Prețul lemnului de foc a ‘explodat’ la Brașov

Odata cu apropierea frigului, una dintre preocuparile pe care o au foarte multi oameni din mediul rural este cea legata de procurarea de lemn pentru incalzirea pe timpul iernii. Si in judetul Brasov se poate observa ca pe multe site-uri de anunturi se gasesc persoane fizice sau juridice care comercializeaza lemne de foc. Quickshop.ro a realizat o cercetare de piata cu privire la pretul in judetul Brasov a metrului cub de lemn si a ajuns la niste concluzii foarte interesante pe care va invitam sa le cititi in continuare. 

La nivelul judetului Brasov, pretul lemnelor a ajuns la suma de aproximativ 200 lei metrul cub. Pretul final al lemnelor de foc insa este influentat si de distanta necesara de transport. 

Citeste și:  Cuba, Peru, Ecuador, Sri Lanka și Spania au fost țările unde studenții Universității Transilvania din Brașov au marcat ziua națională a României

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 6583065  hectare, care reprezenta 27,6 % din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. In judetul Brasov, suprafata fondului forestier la sfarsitul anului 2018 era de 205168 hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19462 mii metri cubi (volum brut) de lemn la nivel national, cu 1146 mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 7,8%. 

Citeste și:  Vernisaj expoziție „O poveste dulce”, joi, 8 decembrie, la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov

La nivelul judetului Brasov, situatia speciilor este urmatoarea: Numarul hecatarelor de rasinoase era de 69819, in timp ce, cel al foioaselor era de 132319 hectare.

Cercetarea referitoare la pretul metrului cub poate fi strans legata de vanzarile de centrale termice, unde la nivel national se observa o crestere a numarului total de centrale termice vandute cu peste 200.000 de bucati fata de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vandute, peste 50% din vanzari se datoreaza inlocuirilor. Inlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinta proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente incalzirii sau mai nou conectivitatea inteligenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.