Previziuni terifiante: Iată când va lovi marele cutremur

Seismologii sunt în alertă din cauza modului în care se manifestă în ultimul interval de timp zona seismică Vrancea. Cercetătorii spun că manifertările seismice au cunoscut o modificare ce iese din tiparele caracteristice acestei zone. Mai exact, în ultima lună zona seismică Vrancea a rărit ritmul eliberării tensiunilor din scoarța terestră, ceea ce duce la mari acumulări. Totodată se constată o creștere a intervalelor de timp între manifestările seismice. Dacă normalul zonei era caracterizat prin eliberarea aproape zilnică a tensiunilor prin seisme de mică magnitudine, până la 2.5 grade acum intervalele de timp au crescut îngrijorător. În ultima lună s-au constatat pauze de peste o săptămână, urmate de seisme slabe de până la 3 grade pe scara Richter. „Acest lucru nu poate decât să ne sperie. Este clar că asistăm la acumulări masive de tensiuni în scoarța terestră, iar aceste acumulări se fac undeva în adâncile. În luna iunie, am înregistrat o pauză seismică de 13 zile, între 15 și 27 iunie, un interval care ne alertează în mod clar, mai ales că următorul seism, care ar fi trebuit să fie de peste 3 grade pe richter, pentru a duce la eliberarea tensiunilor, a fost unul de numai 2,5 grade. Totodată, cutremurele din ultima lună sunt unele de mici dimensiuni, ca și cum undeva în adânc se pregătește marele seism, iar din când în când de la suprafață sunt trimise mici activități care să ne distragă atenția de la marele plan. Sună a scenariu de panificare inteligentă, dar asta se întâmplă. Nu vrem să ne hazardăm în predicții, dar putem afirma că în viitorul forte apropiat, adică până în septembrie vom fi loviti de u mare cutremur”, a declarat un specialist seismolog
Sursa a criticat tăcerea specialiștilor de la Institutul Național de Fizica Pământului care deși știu că marele curtemur se apropie, tac, doar pentru că estimarea marelui seism care va lovi România nu se bazează pe un calcul oficial agreat.
„În mod cert în viitorul apropiat nu se va accepta nicio metodă de estimare a seismelor, din cele existente, pentru că sunt câteva teorii, dar nu trebuie să fim obtuzi. Ca să facem o comparație grosolană este ca atunci când asculți un motor în funcțiune, nu poți estima când se va defecta, însă modul de funcționare al lui îți indică faptul că în mod cert se va strica, iar intensificarea anomaliilor îți confirmă faptul că mecanismul va ceda într-un timp foarte scurt. Revenind la Zona Seismică Vrancea putem afirma cu tărie că dezastrul se pregătește în adâncuri și va lovi în foarte scurt timp”, a adăugat seismologul.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.