Primăria a lansat licitația pentru achiziția unui sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului prin intermediul bio-tehnologiei – City Tree

Primăria Brașov a lansat procedura pentru achiziția unui sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului în mediul urban prin intermediul bio-tehnologiei, sistem care este dotat cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer filtrat. Filtrarea se realizează prin intermediul unor panouri cu muşchi. Capacitatea de filtrare a acestui sistem este de aproximativ egală cu capacitatea de filtrare a 275 de copaci.

,,Brașovul este unul dintre orașele care se confruntă, din păcate, cu probleme legate de calitatea aerului. Tocmai de aceea, este responsabilitatea noastră, ca administrație, să găsim și să implementăm acele măsuri care să facă din orașul nostru unul mai prietenos cu mediul, de la măsurile legate de mobilitatea urbană la cele privind creșterea suprafeței de spații verzi. City-Tree-ul poate fi o soluție pentru zonele în care nu avem spațiul necesar pentru plantarea de arbori, cum ar fi centrul istoric. De aceea ne-am propus, într-o primă etapă, să testăm un astfel de sistem, să îi măsurăm eficiența în filtrarea aerului poluat. Aceste dispozitive găzduiesc culturi de mușchi care atrag poluanți, inclusiv CO2, oxid de azot și praf, transformând aceste substanțe nocive în aer purificat. Teoretic, acest sistem are eficiența de filtrare a 275 de arbori, iar experiența orașelor în care sistemul a fost instalat confirmă rolul benefic pe care îl are pentru reducerea poluării. Un alt avantaj al sistemului, care este dotat și cu senzori care măsoară calitatea aerului –  atât a celui ,,inspirat”, cât și a celui ,,expirat”, după filtrare – este că vom ști care este nivelul de poluare din zonă, dar și care este eficiența City Tree-ului. Sperăm ca în 25 iulie să avem ofertanți, mai ales că, de această dată, ne-am asumat noi responsabilitatea branșării sistemului la rețelele de curent și apă. Avem nevoie de soluții cât mai eficiente, astfel încât Brașovul să redevină orașul cu cel mai curat aer”, a declarat primarul Allen Coliban.

Sistemul trebuie să cuprindă echipamentele necesare instalării unui punct de filtrare a aerului la nivelul solului prin utilizarea unui sistem de tip mobilier urban, care utilizează plante (culturi de mușchi) care absorb particule în suspensie și oxizi de azot, atrag poluanți, inclusiv CO2 și eliberează oxigen, aer purificat. Valoarea aportului de oxigen este echivalent cu 275 de copaci maturi. Peretele viu vertical cu plante va oferi umbră, va fi irigat complet automatizat, alimentat cu substanțe nutritive și va utiliza tehnologia de ultimă oră Internet of Things (IoT) pentru monitorizare si mentenanță.

Citeste și:  Primăria va construi o nouă grădiniță prietenoasă cu mediul în cartierul Tractorul

Calitatea aerului, performanța filtrării și cerințele instalațiilor pot fi monitorizate și analizate de la distanță. Peretele mușchilor irigați produce, de asemenea, prin sistemul de ventilație,  un efect de răcire asupra zonei înconjurătoare, ajutând la combaterea efectului insulei de căldură urbană. Ansamblul poate fi utilizat și ca loc de relaxare, având la bază o platforma de lemn de tip bancă.

Sistemul va fi însoțit de o aplicație mobilă care detaliază funcțiile echipamentelor utilizate, precum și performanța din punctul de vedere al parametrilor de mediu. Aplicația este asigurată de furnizor pentru 36 de luni de la punerea în funcțiune și include platforma tip „dashboard” pentru a afișa performanță și statusul echipamentului, precum și componenta de afișare a performantei în raport cu datele specifice de mediu din locul unde a fost instalat.

Citeste și:  Evenimente dedicate Sărbătorilor Pascale, la Opera Brașov

Municipalitatea a mai încercat să achiziționeze și să testeze un astfel de sistem, dar deoarece caietul de sarcini impunea furnizorului și branșarea sistemului la rețeaua de energie electrică și la cea de apă, companiile care puteau asigura aceste sisteme nu au depus oferte.

Conform actualei proceduri, furnizorul are obligația de a realiza proiectul tehnic, de a asigura transportul și instalarea, apoi, pentru o perioadă de 36 de luni, va trebui să asigure  mentenanța sistemului de bio-filtrare: întreținerea mușchilor, a sistemului de irigare, a consumabilelor, tratamentul apei, întreținerea sistemului de ventilație, a componentelor electronice și controlul dispozitivului, precum și accesul la aplicația software a acestui sistem. Municipalitatea va sigura branșarea sistemului la rețelele edilitare.

Citeste și:  Brățările electronice menite prevenirii abuzurilor domestice vor fi implementate în Brașov, precum și în alte 36 de județe

Valoarea estimată a acestui contract este de 333.776, 03 lei + TVA. Modalitatea de atribuire este prețul cel mai mic.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25 iulie 2022, ora 15:00.

One thought on “Primăria a lansat licitația pentru achiziția unui sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului prin intermediul bio-tehnologiei – City Tree”

  1. Primaria a luat-o razna? Copaci nu mai pot fi plantati? Piste de biciclete nu pot fi implementate? Acest sistem nu este o solutie, nu rezolva nicio problema atat timp cat tu nu incurajezi naveta cu bicicleta prin oferirea de infrastructura velo, cat timp nu se impun limite de acces cu autoturismul in oras, cat timp nu se planteaza copaci si nu se construiesc spatii verzi. Nimic pentru copii, nimic pentru nimeni, ci doar contracte pentru interese propii. Foarte dezamagitoare administratia orasului Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.