Primarul s-a întâlnit ieri cu reprezentanții a peste 100 de companii brașovene pentru a găsi, împreună, soluții pentru angajarea refugiaților

Primarul Allen Coliban a convocat ieri o întâlnire on-line cu reprezentanții a peste 100 de companii din industrie, IT&Hightech, HoReCa care își desfășoară activitatea la Brașov, la care se adaugă cluburile de afaceri german și francez și Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov, în încercarea de a crea oportunități de angajare provizorie pentru refugiații care intenționează să rămână în Brașov.

„Brașovul a fost dat de multe ori drept exemplu pentru felul în care ne-am mobilizat în contextul crizei refugiaților din Ucraina. Războiul nu s-a terminat și primim în continuare fluxuri importante de refugiați. Este momentul să ne gândim pe termen mediu și lung, să ne gândim cum putem să-i integrăm pe cei care vor să stea timp de săptămâni sau luni în zona noastră. În acest sens, astăzi (n.r. ieri) am convocat, la ora 16.30, o discuție cu mediul de afaceri, urmând să inventariem locurile de muncă disponibile și care sunt domeniile cu cea mai mare cerere pe piața forței de muncă, astfel încât să comunicăm aceste lucruri, proactiv, și către cei care vin să ne viziteze. În paralel, căutăm soluții cu inspectoratul școlar județean pentru integrarea în sistemul educațional a copiilor care vin din Ucraina“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  România a câștigat Campionatul Mondial de robotică din Houston, Statele Unite

Ulterior acestei discuții, în cadrul Centrului Comunitar „Brașov pentru Ucraina“ va fi creat și un birou de integrare, care va face legătura între locurile de muncă disponibile pentru refugiații ucraineni și cererea din partea acestora, precum și, de accesul copiilor și studenților în instituții de învățământ din Brașov, inclusiv cursuri de limbă pentru adulți.

Reamintim că după începerea războiului din Ucraina, Primăria Municipiului Brașov și mai multe organizații neguvernamentale au constituit grupul de lucru „Brașov pentru Ucraina”, pentru a veni în sprijinul refugiaților din țara vecină, lovită de război, și pentru a trimite ajutoare acolo. În data de 4 martie a fost deschis, la CATTIA, Centrul Comunitar „Brașov pentru Ucraina“, urmat apoi de un call-center permanent și o platformă on-line, puse la dispoziția refugiaților ucraineni, dar și celor care doresc să își ofere ajutorul. De la deschiderea centrului, care funcționează non-stop cu sprijinul celor câteva sute de voluntari și al donatorilor, 1.200 de ucraineni au beneficiat de servicii gratuite care includ cazare, hrană caldă și rece, produse de igienă personală, haine, produse pentru nou-născuți, produse pentru animalele de companie, sala de joacă și activități pentru copii, consiliere psihologică și asistență juridică, iar recent au fost organizate și cursuri de limba română sau engleză pentru copiii ucraineni.

Citeste și:  Ilie Năstase vine la Brașov pentru premiera documentarului NASTY! Astăzi, la Cinema One și Cinema City

Toate acestea sunt posibile cu implicarea comunității – de la brașovenii sau companiile care au donat produse sau bani, până la restaurantele care au pregătit și servit gratuit mese calde pentru cei din centru, cei 450 de voluntari care s-au înscris pe platforma voluntarbv.ro, sau organizațiile care au pus umărul, prin tot felul de activități, pentru a face din centrul comunitar de la CATTIA un loc în care să-i întâmpinăm pe cei care au nevoie.

Următorul pas firesc în procesul de sprijin este oferirea de oportunități de muncă pentru aceștia, pe termen scurt și mediu, având în vedere că potrivit datelor centrului, peste 900 de refugiați, adică 75% dintre persoanele care au trecut prin centrul de la CATTIA, nu își doresc să meargă mai departe și vor aștepta la Brașov posibilitatea de a se întoarce acasă, la sfârșitul războiului.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

Potrivit Ordinului Nr. 301 din 9 martie 2022 al Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, publicat în Monitorul Oficial al României nr 240 din 10 martie, cetăţenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina au acces gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, în baza unei declarații pe propria răspundere care conține datele personale și de contact ale persoanei, studii, specializare/calificare, experiență în muncă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.