Primele două ecoinsule pentru colectarea separată a deșeurilor, din cele 28 amplasate, vor fi testate de luni

  • Primele două ecoinsule pentru colectarea separată a deșeurilor, din cele 28 amplasate, vor fi testate de luni.
  • Până luna viitoare, toate cele 28 de ecoinsule vor fi operaționale.

De luni, 21 martie, primele două insule ecologice informatizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere și a celor reciclabile vor fi puse în funcțiune. Este vorba despre ecoinsulele montate pe fosta platformă de colectare 201 – de pe bulevardul Alexandru Vlahuță 63, operată de BraiCata, arondată asociațiilor de proprietari Al. Vlahuță 65, Al. Vlahuță 63 sc D și Al. Vlahuță 63 sc C, care va deservi 208 persoane (124 de gospodării) – și pe fosta platformă 134, de pe str Pașcani nr 1, operată de Comprest, arondată asociațiilor de proprietari Urziceni 3 și Ungheni 2/A, cu un total de 122 de persoane (58 de gospodării)

Acestea fac parte din lotul de 28 de ecoinsule, achiziționate de Primăria Brașov la sfârșitul anului trecut și amplasate la platformele de depozitare a deșeurilor la începutul acestui an.

„Săptămâna viitoare vom testa primele două ecoinsule de colectare separată a deșeurilor din totalul de 28 achiziționate. În această perioadă vom verifica funcționarea sistemului și vom face eventualele corecții. Fiecare proprietar care are contract de salubrizare a primit un card care îi asigură accesul la depozitarea deșeurilor. În acest fel ne vom asigura și că doar cei care plătesc vor beneficia de servicii de salubrizare. În cazul celor fără contract, poliția locală va monitoriza aceste zone și îi va amenda pe cei care depozitează ilegal. După această săptămână de testare și celelalte 26 de sisteme automatizate de colectare deșeuri vor deveni operaționale. Anul acesta avem în bugetul local 5 milioane de lei prevăzute pentru continuarea programului, care va fi unul multianual, dar sperăm să obținem fonduri și prin PNRR, având în vedere că există o linie de finanțare pentru achiziția de astfel de sisteme de colectare, iar Brașovul stă foarte bine din punct de vedere al documentației, având în derulare un contract-cadru pentru furnizarea de astfel de ecoinsule. În acest an am alocat fonduri și pentru achiziția și testarea unor sisteme automatizate subterane de colectare separată a deșeurilor, pe care le vom monta și testa în zona centrului istoric. Dorim să le oferim brașovenilor și turiștilor toată infrastructura necesară pentru ca să poată colecta selectiv deșeurile, și în acest fel să reușim să transformăm Brașovul într-un oraș mai verde și mai prietenos cu mediul“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Brașoveancă arestată după ce ar fi incendiat locuinţa unui vecin în noaptea de Paşte

Fiecare dintre cele două insule care vor deveni operaționale de luni are șase guri de încărcare, câte trei pentru deșeul menajer și câte una pentru fracțiile reciclabile: hârtie/carton, plastic/metal și sticlă.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Platforma ecologică este prevăzută cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de asemenea de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând o fracţie de deşeu: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

Citeste și:  Casa Artelor din Sibiu și-a deschis oficial porțile. Peste 200 de meșteșugari vor fi susținuti în primul an de activitate

Accesul la platforma informatizată este asigurat prin intermediul unui card distribuit de operatorul de salubrizare, cu ajutorul administrației imobilului, câte unul pentru fiecare gospodărie arondată ecoinsulei. Cardul este alocat unei singure platforme (ecoinsule) şi are ca obiectiv identificarea utilizatorului care foloseşte platforma şi activarea ecoinsulei, astfel încât acesta să aibă acces la gurile de încărcare. Cardurile au început să fie deja distribuite pentru utilizatorii celor două platforme.

Deşeurile trebuie precolectate în saci menajeri, înaintea depozitării la platformă, folosindu-se gura de încărcare corespunzătoare fracţiei.

Ecoinsula are un panou central informatizat, numit panou de gestiune al ecoinsulei. În momentul în care utilizatorul apropie cardul de cititorul optic prezent pe acest panou, gurile de încărcare se vor debloca. Ulterior, prin apropierea mâinii de senzorul de proximitate prezent pe fiecare gură de încărcare, utilizatorul va deschide gura sau gurile de încărcare de care are nevoie și va introduce sacul cu deşeuri în gura de încărcare corespunzătoare fracţiei, urmând să primească o confirmare electronică (un semnal sonor) de finalizare a utilizării.

Municipalitatea și operatorul de salubrizare vor informa fiecare asociație în momentul în care ecoinsula la care sunt arondați membrii asociației devine operațională. Accesul la sistemul de colectare a deșeurilor se face exclusiv cu cardul, de aceea îi rugăm pe brașoveni să nu încerce forțarea sistemului de colectare.

Citeste și:  Peste 1.700 de intervenții gestionate de pompierii militari în ultimele 24 de ore

Reamintim că Primăria Brașov a semnat, în data de 13 octombrie 2021, un contract subsecvent pentru livrarea, până la sfârșitul anului, a 28 de ecoinsule, în valoare de 4.776.245,88 lei, TVA inclus. Livrarea echipamentelor s-a finalizat în luna decembrie, iar în paralel municipalitatea s-a ocupat de alegerea locurilor de amplasare și obținerea certificatelor de urbanism pentru modernizarea platformelor existente și de lucrările efective de instalare – amenajarea platformelor și racordarea la energie electrică, fiind vorba de sisteme automate.

Contractul pentru furnizarea celor 28 de ecoinsule face parte din acordul cadru pe care Primăria Brașov l-a semnat cu SC EuroSalub, pentru livrarea 420 de ecoinsule.

În pachetul de 28 de ecoinsule sunt incluse:

a) 8 insule ecologice informatizate, cu câte 8 guri de încărcare – 5 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 3 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 8 eurocontainere de 1.100 litri;

b) 12 insule ecologice informatizate cu câte 6 guri de încărcare – 4 guri destinate deşeurilor reciclabile şi 2 guri destinate deşeurilor menajere – dotate cu 6 eurocontainere de 1.100 litri;

c) 8 insule ecologice informatizate cu câte 5 guri de încărcare – 4 guri pentru deşeuri reciclabile şi o gură pentru deşeuri menajere – dotate cu 5 eurocontainere de 1.100 litri.

Aceste sisteme de preluare a deșeurilor sunt automatizate, asigură preluarea deșeurilor menajere și a celor reciclabile, pe fracții, și vor înlocui actualele platforme de depozitare a deșeurilor din cartiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.