Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi deschis la Brașov

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi deschis la Brașov, în clădirea „Olimpia” – fostul sediu al Reuniunii de patinaj, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, imobil restaurat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2019-2023.

Proiectul Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan este nucleul unei secții muzeale noi a Muzeului Județean de Istorie Brașov, fiind finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Expoziția de bază este împărțită cronologic în trei secțiuni: „Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), „Brașovul sportiv interbelic” și „Sportul popular”.

Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în anul 2021 în Patrimoniul național, două fiind chiar în categoria „Tezaur”.

Citeste și:  12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilor. Cine poate beneficia de noua schemă IMM Plus, propusă de Ministerul Finanțelor 

Bunurile de patrimoniu istoric sportiv provin din colecția „Sport și Turism Montan” a muzeului. Din inventarul de 1454 bunuri culturale ale colecției, pentru expoziția de bază au fost selectate 307 piese, multe dintre acestea fiind restaurate în întregime de restauratorii muzeului, ing. Valentin Puchianu, Claudia Moței și George Iacobeanu, experți acreditați de Ministerul Culturii.

În perioada 2019-2023, muzeul și-a mărit colecția cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitori ai unor „pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere.

Printre donatori sunt de remarcat antrenorul emerit Tănase Tănase, Wolfgang Witstock, Marcel Șofariu, Marius Mihaiu, Radu Bogdan, Laurențiu Enoaie și fotbalistul Axel Witsel, component al naționalei Belgiei, în prezent jucătorul lui Atletico Madrid.

Citeste și:  Nevoia de noi clădiri pentru spitale și spații pentru învățământ medical, discutată la Consiliul Județean Brașov

Începând din data de 6 februarie, în Piața Sfatului, în fața intrării în Casa Sfatului a fost amenajată o expoziție de promovare pentru „Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, conținând fotografii cu câteva din cele mai importante piese istorice prezentate în expoziția de bază.

Pentru începuturile sporturilor de iarnă sunt prezentate o patină, un băț lung de schi, o mască de scrimă și un velociped, toate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piese foarte rare chiar la nivel european.

Secțiunea despre perioada interbelică este ilustrată cu o medalie de la campionatele naționale de atletism din 1934, schiuri fabricate la „Industria Lemnului din Codlea ing. Gh. Urdărianu”, o plachetă de campion naţional la handbal pentru ediția 1937/38, o cupă acordată la campionatele naționale de tenis din 1940.

Citeste și:  Ucraina: O perspectivă unică din inima conflictului! Lyudmila Beregovaya, corespondent special: Copiii noștri nu mai sunt fascinați de eroii Marvel, pentru că avem proprii noștri eroi (EXCLUSIVITATE)

Începuturile sportului popular sunt reprezentate în expoziția fotografică outdoor cu imagini ale unor obiecte precum o plachetă din 1946 a Organizației Sportului Popular pentru ciclism, Cupa „R.P.R.” la handbal feminin câștigată de Tractorul Brașov în 1950, o medalie de la Jocurile Mondiale Universitare 1951 desfăşurate în Poiana Stalin, medalia de aur cucerită de naționala feminină a României la Campionatul Mondial de Handbal în 1956, Cupa României la sabie pentru 1966 și o cupă a primului turneu balcanic inter-cluburi, primită de câștigătoarea Steagul Roşu Brașov, la Ankara, pe 21 aprilie 1961, după meciul câștigat cu Fenerbahce Istanbul.

Vă invităm să vizionaţi această expoziţie care prefaţează inaugurarea Muzeului Sportului şi Turismului Montan.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2014-2021 prin programul RO-Cultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.