Proiectele câștigătoare votate de brașoveni pentru bugetarea participativă

Municipalitatea a făcut publică lista proiectelor care s-au clasat pe primul loc la una dintre cele 8 categorii propuse, în urma votului cetățenilor în cadrul procesului de bugetare participativă.

Cele opt proiecte câștigătoare sunt:

  1. La categoria „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației“, proiectul care a obținut cel mai mare număr de voturi este ,,Sportul înseamnă integrare”, un proiect dedicat persoanelor cu dizabilități;
  2. La categoria „Infrastructură educațională“, brașovenii au ales ,,Programul de educație rutieră pentru învățământul preuniversitar” , ce vizează pregătirea tinerilor în domeniul siguranței rutiere;
  3. La categoria „Infrastructură pentru sănătate“, voturile au mers către proiectul „Salvatori pentru orașul nostru“, ce propune achiziția de echipamente pentru voluntarii SMURD și pentru voluntarii pompieri;
  4. La categoria „Amenajare spații verzi și locuri de joacă“, a totalizat cele mai multe voturi proiectul ,,Gard viu pentru viață”, prin care se propune plantarea unei bariere verzi de gard viu pe Calea București și bulevardul Saturn, între trotuar și carosabil, ca soluție ecologică împotriva poluării provenite din traficul auto;
  5. În categoria „Amenajare spații publice“, proiectul preferat al brașovenilor este ,,Joc urban în centrul istoric”, un proiect ce își propune să vitalizeze mai multe zone din centrul istoric prin amplasarea periodică a unui ansamblu de 6 scaune de diferite mărimi (între 90 cm și 120 cm), care urmează să fie puncte de atracție și de joc pentru toate categoriile de vârstă;
  6. La categoria „Digitalizare“, proiectul „CityTrees“ s-a clasat pe primul loc. Conceptul, funcțional deja în mai multe orașe, este o metodă de purificare a aerului prin amplasarea unor panouri cu mușchi vegetali;
  7. La categoria „Infrastructură sportivă“, proiectul ce cele mai multe voturi este cel de reabilitare a terenului de fotbal de la Școala Gimnazială nr. 1;
  8. În categoria „Infrastructură culturală“, proiectul care a obținut cele mai multe voturi este ,,Brașov – orașul porților deschise”, care are ca obiectiv reabilitarea a a 4 curți din Centrul istoric și transformarea lor în obiective turistice.

 ,,Astăzi (9 iunie, n.n.), a fost făcută publică lista cu proiectele care s-au clasat pe primul loc, în urma votului cetățenilor, la cele 8 categorii stabilite în cadrul procesului de bugetare participativă. Chiar dacă acest proces s-a suprapus cu perioada de pandemie, când atenția tuturor a fost centrată pe protejarea împotriva coronavirusului, consider că a fost un exercițiu util, atât pentru brașoveni, cât și pentru administrația locală, care a arătat cât de valoroase sunt ideile cetățenilor, dar și care sunt așteptările acestora. Și înainte, sub diverse forme, am preluat multe idei de la brașoveni, pentru a le implementa, dar este prima dată când acest proces s-a desfășurat prin votul cetățenilor, printr-o procedură pe care am implementat-o special. Acesta este motivul pentru care am continuat procedura, chiar dacă în perioada derulării acestui proiect au apărut problemele legate de pandemie. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proces, în care au fost depuse 177 de proiecte și au fost două etape de vot, pentru contribuția lor la dezvoltarea orașului și să îi asigur că, indiferent de rezultatele publicate astăzi, în proiectele viitoare de investiții vom ține cont și de propunerile lor. În același timp, îi rog pe cei a căror proiecte vor fi declarate câștigătoare să se implice și în partea de implementare. În perioada următoare, împreună cu inițiatorii propunerilor, vom elabora documentația pentru punerea în practică a acestor proiecte. Chiar dacă încă trecem printr-o perioadă grea, sper ca brașovenii să se implice cât mai mult în dezvoltarea Brașovului, pentru a îl transforma în orașul în care îți place să trăiești”, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Citeste și:  FlyLili organizează sesiune de recrutări pentru însoțitori de zbor, sâmbătă, la Aeroportul Brașov

Infrastructură educațională

Program de educație rutieră pentru învățământul preuniversitar

Pornind de la premisa că educația rutieră este un factor determinant în reducerea numărului de accidente rutiere, „Programul de educație rutieră“ își propune îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care, din lipsa experienței, a euforiei specifice vârstei sau a necunoașterii legislației în domeniu, devin autori sau victime ale accidentelor de circulație. Acest program se adresează tinerilor elevi de clasa a 12-a și studenților care posedă permis de conducere, care urmează să îl obțină sau care folosesc mijloace de transport și care, conform statisticilor naționale, sunt categoria de vârstă cea mai expusă din punctul de vedere al siguranței rutiere.

Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației

Sportul înseamnă integrare

Amenajarea, accesibilizarea și dotarea unei săli de sport pentru persoane cu dizabilități.

Sala/locația vizată: sala de sport din cadrul fostului Colegiu Industrial Astra, str. Panselelor.

Citeste și:  Drumul vechi spre Poiana Brașov, noua alee de promenadă a orașului

Operațiuni: reabilitate, amenajare, adaptare spațiu de sport pentru persoane cu dizabilități. Scopul proiectului este de a dezvolta egalitatea de șanse prin sport, acesta fiind și un program de terapie nonformală pentru socializare și integrare.

Sporturi vizate: handbal în scaun cu rotile; baschet în scaun cu rotile; tenis de masă; fotbal; dans sportiv; șah; alte sporturi.

Sustenabilitatea: în afara orelor de program cu persoane cu dizabilități, sala poate fi închiriată de alte persoane sau instituții, sumele colectate fiind direcționate spre plata utilităților și administrării în bune condiții a sălii de sport.

Infrastructură de sănătate

Salvatori pentru oraşul nostru

Scopul proiectului constă în îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie a I.S.U. Braşov prin dotarea cu echipament individual de protecţie a unui număr de 50 voluntari SMURD şi 30 voluntari pompieri.

Prin implementarea acestui proiect va crește capacitatea de reacție a ISU Braşov prin completarea cu voluntari a echipelor de intervenție care au deficit de personal. Aceşti voluntari vor merge în misiuni alături de echipele SMURD şi pompieri.

Amenajare spații verzi și locuri de joacă

Gard viu pentru viață

Proiectul vizează plantarea gardului viu între carosabil și trotuar în cartierul Astra, pe două tronsoane de drum intens circulat, pe Calea București, de la giratoriul de la Mc Donalds până la giratoriul de la Spitalul Județean, și pe Bulevardul Saturn, de la același giratoriu până la giratoriul dublu de la Gemenii.

Conform unui studiu Green Report, gardul viu absoarbe cel mai bine poluarea generată de trafic intens, mai bine chiar decât copacii.

Amenajare spații publice

Joc urban în centrul istoric

Realizarea unui joc urban inedit, gândit ca un instrument de amestec și de interacțiune socială, care sprijină și cultivă o modalitate deschisă de a folosi orașul și spațiul public.

Ansamblul este alcătuit din 6 scaune de lemn cu 6 dimensiuni diferite, începând cu înălțime de 2.4 m până la 0.6 m.

Acesta se va reloca în funcție de un algoritm ce nu va fi făcut public, astfel încât dispariția dintr-un loc și apariția lui în altul va fi o surpriză. Prin această relocare, jocul urban conectează și pune în relație mai apropiată principalele spații urbane ale centrului istoric. Punctul de început al jocului ar putea fi Strada Postăvarilor, care deși este transformată într-un spațiu pietonal, nu aste atât de căutată de trecători precum Republicii sau Michael Weiss.

Citeste și:  Distrigaz Sud Rețele a investit 530 milioane de lei în anul 2023

Miza acestui proiect este să stimuleze simțul ludic și curiozitatea trecătorilor prin prezentarea unui artefact familiar — scaunul în ipostaze neobișnuite. Ideea ansamblului propus a fost să creăm o serie de obiecte care reproduc efectul acesta pentru toate vârstele și dimensiunile. Între cele 6 obiecte pot fi stabilite mai multe tipuri de relații. Scaunele cele mai mici pot fi și trepte, cel de 1.2 m poate fi o masă cu trei scaune de 0.9 scaunele pot fi așezate telescopic, asemănător cu o scară.

Grup țintă: utilizatorii Centrului Istoric, atât localnici cât și turiști.

Digitalizare

Achiziționarea unor City Trees, „copaci artificiali“ care pot fi amplasați în diverse zone ale orașului, de preferat zone aglomerate de autovehicule, pentru a purifica aerul. City Tree este un perete care este acoperit de mușchi care poate echivala 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului, dar poate fi loc de repaus în timpul unei plimbări.

Standul CityTree găzduiește culturi de mușchi care atrag poluanți, inclusiv CO2, oxid de azot și praf, transformând aceste substanțe nocive în masă proprie, în timp ce tehnologia IoT monitorizează CityTree pentru înregistrările de întreținere. CityTrees sunt folosiți în orașe precum Oslo, Hong Kong, Paris.

Infrastructură sportivă

Reamenajarea terenului de fotbal (sintetic) din curtea școlii nr 1

În prezent, terenul de fotbal este într-o stare de uzura avansată și este necesar să se schimbe gazonul sintetic și gardul împrejmuitor.

Infrastructură culturală

Brașov – orașul porților deschise – Program pilot de amenajare a 4 curți în Centrul istoric

Amenajare a patru curți din centrul istoric în forma lor originală, cu scopul de a scoate la lumină patrimoniul construit ascuns și uitat al orașului și a stimula cetățenii să-și amenajeze curțile, contribuind astfel la creșterea calității clădirilor și implicit a condițiilor de locuit.

Patru curți de pe 4 străzi diferite din Centrul istoric vor fi reabilitate cu implicarea proprietarilor: va fi refăcut pavajul conform modelului original, folosindu-se materiale tradiționale, vor fi reabilitate fațadele interioare și elementele de construcție ornamentale (arcade, bolte, ganguri), vor fi amenajate zone de verdeață și vor fi restaurate porțile. După terminarea lucrărilor, cele 4 curți vor fi înscrise în traseele turistice de vizitare ale Cetății Brașovului. Trecătorii vor privi și vor face fotografii ale interiorului curților, fără a intra în curți sau intrând numai cu acordul proprietarilor (pentru a proteja intimitatea locuitorilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.