Proiectele importante ale Brașovului, în atenția publică

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă stadiul proiectelor investiţionale pe care Compania Naţională de Investiţii le implementează în municipiul şi judeţul Braşov.

În cadrul unei întâlniri pe care şeful executivului judeţean a avut-o marţi, 10 august, la sediul CNI, au fost trecute în revistă patru astfel de proiecte. Trei sunt iniţiate de administraţia judeţeană şi unul aparţine Municipalităţii braşovene.

Astfel, reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean 102 I Valea Doftanei (jud. Prahova) – Brădet (jud. Braşov), proiect demarat de CJ Braşov în parteneriat cu CJ Prahova şi predat la CNI în aprilie 2020, este într-un progres bun. Studiul de fezabilitate a ajuns în etapa de obţinere a avizelor de la Administraţia Naţională Apele Române, Agenţia de Mediu şi Garda Forestieră, după care va fi demarată procedura de achiziţie a proiectării şi execuţiei lucrărilor.

Un alt proiect lansat în execuţie de Consiliul Judeţean Braşov şi ulterior predat Companiei Naţionale de Investiţii este reabilitarea Corpului B din cadrul Staţionarului Central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. „Lucrările s-au finalizat în mare parte, însă la parterul clădirii, din cauze obiective determinate de organizarea activităţii spitaliceşti în perioada pandemiei, predarea amplasamentului către constructor s-a făcut cu întârziere. Totuşi, sunt optimist că peste două luni putem face recepţia finală a lucrărilor”, a menţionat preşedintele CJ Braşov.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

De asemenea, Adrian-Ioan Veştea a a adus în atenţia specialiştilor CNI un proiect de eficientizare energetică a clădirii Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, „un proiect pe care îl avem în atenţie de mai mult timp, al cărui studiu de fezabilitate îl revizuim în prezent şi care are toate şansele să fie finanţat şi implementat de Compania Naţională de Investiţii”.

Nu în ultimul rând, şeful administraţiei judeţene s-a interesat şi despre stadiul realizării Sălii Polivalente, proiect al Municipalităţii braşovene, noutatea fiind că pe 2 septembrie este data-limită pentru depunerea ofertelor privind execuţia lucrărilor.

O discuţie extrem de importantă a fost purtată tot ieri, de preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea, în cadrul şedinţei liderilor Coaliţiei de guvernare.

„Tema principală a fost rectificarea bugetară aflată pe agenda Guvernului pentru perioada următoare, iar vestea cea mare este că am primit promisiunea unei alocări de 50 de milioane de lei pentru finalizarea aeroportului. De asemenea, premierul României a fost de acord să aibă întâlniri cu conducerea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, dar şi cu structurile asociative ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din România, pentru a lua act de necesităţile financiare din teritoriu privind asigurarea cheltuielilor de asistenţă socială, a celor pentru refacerea drumurilor şi pentru continuarea finanţării proiectelor implementate în cadrul PNDL”, a precizat şeful administraţiei judeţene, care este şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

O altă problemă discutată în şedinţa Coaliţiei a fost necesitatea modificării cadrului legislativ în domeniul exproprierilor, astfel încât investiţiile prevăzute pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor să poată fi realizate.

„În momentul de faţă, multe consilii judeţene din ţară sunt în imposibilitatea de a duce la îndeplinire proiectele de gestionare a deşeurilor, deoarece nu dispun de amplasamente pe care să realizeze toate investiţiile necesare. Avem nevoie de terenuri pentru a construi staţii de sortare a deşeurilor, staţii de transfer, centre de tratare mecano-biologică, iar pentru acest tip de obiective Legea nr. 255/2010 nu ne permite să realizăm exproprieri pentru cauză de utilitate publică. CJ Braşov nu deţine terenuri în proprietate şi de aceea a cerut sprijinul primăriilor din judeţ pentru a asigura suprafeţele necesare facilităţilor de tratare a deşeurilor, însă a existat o reticenţă la nivelul comunităţilor locale. Să nu uităm că deşi beneficiarii gestionării deşeurilor sunt toţi locuitorii şi toate comunităţile locale din judeţul Braşov, ne-am confruntat cu o rezistenţă susţinută din partea unei părţi a populaţiei, atunci când ne-am manifestat interesul de a achiziţiona terenuri. De altfel, nici soluţia cumpărării nu este neapărat fezabilă, deoarece ea implică stabilirea preţului în urma unei evaluări independente, precum şi instituirea dreptului de preemţiune, iar exercitarea acestui drept de către alte părţi interesate ne-ar putea bloca demersurile. Am speranţa că în cazul în care cadrul legislativ privind exproprierile va fi îmbunătăţit printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, vom putea intra în posesia terenurilor de care avem nevoie, vom uşura foarte mult implementarea proiectelor de gestionare a deşeurilor şi vom putea astfel să ne conformăm normativelor europene”, a menţionat preşedintele CJ Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.