Proiectul noii lege a pensiilor intră în procedură accelerată la Camera Deputaților

Proiectul noii lege a pensiilor intră astăzi în procedură accelerată la Camera Deputaților, unde ar urma să fie dezbătut și votat în mai puțin de o zi, la fel cum s-a întâmplat și la Senat, transmite Radio România.

Potrivit sursei citate, în timp ce Guvernul a prevăzut creșteri substanțiale de pensii anul viitor pentru milioane de pensionari, chiar și cu peste 50%, rămân semne de întrebare legate de sursele de finanțare. Premierul spune că banii vor veni de la cei care evită să plătească acum impozitele la stat, dar nu a convins opoziția și nici pe unele sindicate, care se tem că salariații vor fi nevoiți să contribuie mai mult la fondul de pensii.

Citeste și:  Patriarhul Daniel, în noaptea de Paști: Trei mari adevăruri despre Învierea Domnului

Premierul și liderul social-democrat Marcel Ciolacu susține că noua lege este sustenabilă și că îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor este soluția pentru finanțarea pensiilor, educației și sănătății.

Actul normativ prevede o majorare de la începutul anului viitor a punctului de pensie cu 13,8 procente, conform regulii de indexare cu rata inflației. O altă creștere ar urma să se aplice de la 1 septembrie, la finalul recalculării pensiilor, după noua formulă. Documentul prevede puncte suplimentare pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani. Totodată, se va egaliza treptat până în 2035 vârsta standard de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani, notează Rador.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.