Răsturnare de situație în Liga 1 de Fotbal: 6 echipe nu mai vor să joace play-out-ul

Mai multe cluburi din Liga I de fotbal au solicitat, vineri, Ligii Profesioniste de Fotbal îngheţarea sezonului actual pentru formaţiile din play-out, în contextul pandemiei de coronavirus, astfel încât nicio echipă să nu retrogradeze, potrivit unui document publicat pe site-ul clubului CSM Politehnica Iaşi, informează stiripesurse.ro

Documentul, semnat de preşedintele clubului, Ciprian Paraschiv, este susţinut şi de alte grupări din play-out, precum FC Viitorul, FC Hermannstadt, Academica Clinceni, Chindia Târgovişte, FC Voluntari şi Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.
”Am dezbătut, împreună cu toţi reprezentanţii cluburilor din play-out, contextul specific pe care îl avem pentru această parte a competiţiei. Astfel, 7 dintre 8 cluburi angrenate în play-out (nu avem poziţia fermă a clubului Dinamo) am decis: Imposibilitatea disputării partidelor programate pentru restul sezonului în play-out şi, pe cale de consecinţă, nu putem susţine decât îngheţarea clasamentului, fără retrogradare în acest sezon”, se arată în comunicat.

Cluburile din play-off au posibilitatea ”de a decide pe teren, în măsura în care acestea pot şi sunt de acord, configuraţia finală a play-off-ului şi reprezentantele României în cupele europene”.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Documentul susţine şi ”posibilitatea cluburilor care promovează din Liga 2 să completeze sezonul viitor de Liga 1”.

Cluburile menţionează cinci argumente principale care fundamentează decizia lor.

Primul dintre acestea este ”imposibilitatea reală de a respecta normele prevăzute în protocolul pentru reluarea antrenamentelor şi perspectiva foarte probabilă a aceleiaşi imposibilităţi reale şi pentru normele care vor viza reluarea competiţiei, dacă aceasta va fi permisă”.

Un alt motiv este ”răspunderea penală care rezidă din aceste norme şi pe care nu putem să ne-o asumăm, date fiind realităţile de infrastructură şi financiare, atât generale cât şi specifice fiecăruia dintre cluburile pe care le reprezentăm”.

”Riscul de accidentări la care am supune jucătorii noştri în varianta unui program extrem de încărcat şi în continuarea unei perioade de pregătire total nesatisfăcătoare”, este un alt punct al documentului.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Punctul al patrulea se referă la ”perspectiva foarte probabilă, în cazul reluării competiţiei, ca partidele să se dispute fără spectatori. Această perspectivă reprezintă un scenariu de neacceptat pentru suporterii cluburilor noastre”.

”Identificarea unor variante de lucru identice aplicate deja la Liga 2 şi Liga 3, competiţii din care nu se mai dispută partide pentru echipele aflate în partea inferioară a clasamentului”, este al cincilea argument.

”Această decizie considerăm că nu aduce atingere nicidecum fotbalului profesionist, ci reprezintă tocmai o măsură de protecţie a caracterului acestuia în contextul perioadei pe care o parcurgem. Meritul sportiv rămâne intact prin posibilitatea cluburilor din play-off de a decide titlul de campioană, un alt argument fiind implementarea de soluţii similare şi în alte campionate din fotbalul european. Nu în ultimul rând, pentru credibilitatea competiţiei, condiţia primordială este sinceritatea. Cu noi înşine, cu jucătorii şi spectatorii pe care îi reprezentăm. Or analiza realistă a situaţiei nu ne poate duce decât la alte concluzii decât cele de mai sus şi considerăm că este un demers călăuzit de transparenţă şi democratic, valori pe care ştiu că le împărtăşiţi”, se mai arată în comunicatul clubului ieşean.
Poli Iaşi solicită ca LPF să depună toate demersurile necesare din poziţia de reprezentare pentru care Liga e mandatată şi să informeze clubul cu promptitudine şi transparenţă despre evoluţia acestui demers.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Pentru reluarea antrenamentelor, echipele din Liga I sunt nevoite să intre în cantonamente centralizate cu regim închis, aceleaşi condiţii fiind valabile şi după reluarea competiţiei. Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat că intenţionează să reia actuala ediţie a campionatului Ligii I în weekend-ul 13-14 iunie.

Cluburile din Liga I, care îşi reiau pregătirea centralizată după 15 mai, sunt obligate să efectueze câte trei teste pentru COVID-19 fotbaliştilor, la intrarea în baza de antrenament, în ziua a 7-a şi a 14-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.