Rectorii vor ca certificatul verde să devină obligatoriu în universități

Consiliul Național al Rectorilor cere Guvernului și Parlamentului să modifice cadrul legislativ, astfel încât accesul în universități şi în campusuri să se facă pe baza dovezii de vaccinare anti-COVID-19. Excepție ar face cei are au contraindicații medicale. Pe de altă parte, Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a punctat că Executivul din care face parte nu poate iniția proiecte de lege, fiind guvern interimar, de aceea doar Parlamentul poate acționa în acest sens.

„Am apreciat dorința rectorilor de face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând – dacă nu este guvern interimar, cum este acum – să inițieze proiecte de lege. Acum guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi24.

Consiliul Rectorilor solicită totodată organizațiilor studențești să contribuie la actualizarea periodică a situației studenților vaccinați din universități. Mai multe instituții de învățământ superior din țară au acordat prioritate la cazarea în cămine studenților vaccinați, dispoziție contestată însă de organizațiile studențești, care au reclamat-o ca discriminatorie.

Reprezentanții studenților nu sunt de acord nici cu ideea condiționării participării studenților la activitățile didactice de vaccinarea anti-COVID-19.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a punctat în cadrul emisiunii precizate anterior, faptul că „testarea non-invazivă atât pentru elevi, cât și pentru angajații din învățământ este asigurată din bugetul statului.”

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.