Reforma programului ”Lapte și corn”, aprobată cu unanimitate de Comisia de învățământ din Senat

Comisia pentru Învăţământ din Senat a dat astăzi Raport favorabil, cu UNANIMITATE, modificărilor aduse Legii privind Programul pentru Şcoli al României (Lapte şi Corn), singurul program de alimentaţie şcolară cu acoperire naţională.

Modificările au fost propuse în luna septembrie de Cătălin Teniţă, deputat REPER, pentru a rezolva mai multe neajunsuri ale programului.

„Pe anumite teme suntem echipa României şi jucăm pentru România. Împreună. Aşa s-a întâmplat astăzi. Avem vot în unanimitate la proiectul de îmbunătăţire a programului Corn, fructe & lapte propus de mine, în comisia de raport de la Senatul României – Comisia pentru Învăţământ, prezidată de doamna Monica Cristina Anisie. Îi mulţumesc dânsei – una dintre persoanele care chiar s-au preocupat cu seriozitate de această temă, alături de Anca Dragu – şi tuturor colegelor şi colegilor de la toate partidele. O mulţumire specială pentru doamnele Sbirnea Liliana şi Irina Elisabeta Kovacs, care au pledat atât de convingător pentru lege, precum şi lui Irineu Darău, Silvia Dinică, Ştefan Pălărie pentru susţinerea amendamentelor ce au reieşit din discuţii. Este un efort comun transpartinic, cu toţii au dat un vot foarte important pentru îmbunătăţirea unui program de alimentaţie şcolară esenţial în minima bunăstare a multor copii. Mergem mai departe, cu speranţă!”, a declarat deputatul Cătălin Teniţă.

Schimbările propuse:

  • Lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent);
  • Fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent);
  • Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție;
  • Alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten;
  • Susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate);
  • Posibilitatea de susținere a bugetelor prin decontarea în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități);
  • Metode de achiziție pe lanțul scurt;
  • Posibilitate de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii (cum e cazul acum);
  • Măsuri educative pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de mediu și de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare;
  • Monitorizarea programului în regim de date deschise.
Citeste și:  Peste 3.000 de oameni în tribunele de pe Tineretului la FC Braşov – Dinamo. Stegarii au cedat în faţa “câinilor”

Din 2017 România este participantă în Programul pentru școli al Uniunii Europene, susținut din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat. În anul școlar care tocmai a început, aproape 1,9 milioane de copii (1.885.225) primesc lapte, corn și fructe la școală.

În termenii actuali, un copil primește constant, în fiecare zi de școală, doar cornul, pe când laptele și produsele lactate se oferă doar câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul nu este mereu proaspăt, iar produsele oferite nu sunt diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil.

Citeste și:  Prețuri reduse la carburanți. Caută cele mai bune prețuri din Brașov, AICI!

Ca parte din program, copiii ar trebui să beneficieze și de măsuri educative care să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase și care să-i apropie de mediul înconjurător și de concepte precum agronomie rurală și evitarea risipei alimentare. În anul școlar 2020-2021, doar o treime dintre preşcolari și elevi au beneficiat de aceste măsuri educative, deși există un buget special alocat acestui scop.

Deputatul Cătălin Teniță a propus remedierea acestor patru mari probleme prin Legea privind modificarea și completarea Ordonanței nr. 13 din 18 august 2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, înaintată în luna septembrie în Parlamentul României.

Citeste și:  Mâine începe o nouă ediţie a programului „Rabla pentru electrocasnice”

Regăsiți pe larg Proiectul și Expunerea de motive aici:

1. Textul Proiectului de lege: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22b548FG.PDF

2. Expunere de motive: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22b548EM.PDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.