Reguli pe care schiorii de tură ar trebui să le cunoască și să le respecte pe pârtii

Schiul de tură este un tip de ski off-piste, ce oferă numeroase avantaje turiștilor dornici de drumeții pe munte, celor care au nevoie să învețe mai repede schiul de pârtie, sau să se plimbe pe pante ușoare, fără viraje periculoase. Pentru alți sportivi, schiul de tură este acel tip de schi sălbatic, implicând chiar aventura în unele zone cu risc mare de avalanșă.

Și pentru că schiul de tură este un sport care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, reprezentanții Salvamont Brașov le fac schiorilor următoarele recomandări:

  • În momentul în care pârtiile și instalațiile de transport pe cablu sunt încă deschise, urcarea să se facă doar pe marginea pârtiei și doar în șir indian în cazul grupurilor, altfel, riscă să fie loviți de ceilalți practicanți.
  • În condiții nocturne, să folosească exclusiv pârtia Drumul Roșu, atât pentru urcare, cât și pentru coborâre, nu mai sus de Cabana Postăvaru și nu mai târziu de ora 22:00.
  • Dacă se folosește altă pârtie decât Drumul Roșu, riscul de a lovi cablurile de troliere ale mașinilor de amenajat zăpadă este mare, iar accidentările pot fi dintre cele mai grave. Sunt cabluri metalice groase, cu foarte multă tensiune în ele, greu de observat, mai ales în condiții nocturne de vreme rea și din cauza faptului că sunt în continuă mișcare.
  • Este interzis urcatul mai sus de Cabana Postăvaru, riscul de rătăcire sau greșire a pârtiei crescând considerabil. Din zona Kanzel pleacă două văi principale, Lamba și Seaca, văi pe care majoritatea schiorilor care se rătăcesc sunt găsiți. Totodată, deasupra cabanei, Drumul Roșu intersectează pârtia Ruia, care nu poate fi amenajată decât prin troliere, riscul lovirii cablurilor fiind mare.
  • Depășirea orei 22:00 este, de asemenea, interzisă și înseamnă timp insuficient pentru administratorii domeniului schiabil de pregătire și amenajare a pârtiilor. Mașinile de amenajat prelucrează stratul de zăpadă aflat la suprafață pârtiei, acestuia luându-i o lungă perioadă de timp să se întărească. Schiatul pe pârtia proaspăt amenajată va lăsa multe urme, care se vor întări și vor deveni un real pericol de accidentare pentru turiști, odată cu redeschiderea domeniului, în ziua următoare.
  • Să coboare cu precauție și viteză redusă, pentru că, în condiții de întuneric, obstacolele și denivelările de pe pârtie sunt mult mai greu vizibile.
  • Să aibă în permanență o sursă de lumină asupra lor, pentru a putea fi ușor reperați de către ceilalți schiori care coboară sau de utilajele de intervenție ale Administrației Domeniului Schiabil și Salvamont.
Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: 55% dintre români vor călători mai mult în țările Schengen

Dați dovadă de responsabilitate în practicarea sporturilor montane de iarnă, atât pentru siguranța proprie, cât și pentru a celor din jurul vostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.