Reorganizare fără zgomot: Peste 3.000 de angajați din 40 de companii, concediați în primul trimestru al acestui an

Conform unei analize ZF bazate pe răspunsurile primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 județe, fenomenul concedierilor colective a pătruns în piață și afectează angajați din diverse sectoare precum fabrici, construcții și comerț.

Cel puțin 3.000 de angajați din diferite industrii și-au pierdut locul de muncă în primele trei luni ale anului, conform datelor centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din cele 19 județe care au răspuns solicitărilor ZF.

Deși ITM-urile județene nu dezvăluie numele companiilor, ele furnizează informații despre numărul de angajați afectați și sectoarele de unde provin concedierile colective. Industriile cele mai afectate sunt industria textilă și cea de îmbrăcăminte, unde sute de angajați și-au pierdut locurile de muncă în primele luni ale anului 2024.

Citeste și:  De luni începe o nouă campanie de dezinsecție

Conform datelor furnizate de ITM-urile județene, peste 500 de angajați din aceste două industrii au fost concediați în perioada ianuarie-martie 2024. Cele mai multe concedieri din aceste sectoare s-au înregistrat în județul Dolj, unde o singură companie a concediat 111 angajați, conform ITM Dolj.

În urmă cu 15 ani, în aceste industrii activau peste 300.000 de angajați, însă în prezent numărul acestora este de aproape trei ori mai mic.

Chiar și în alte sectoare, cum ar fi cel al tehnologiei informației (IT), au existat informații despre procese de concediere. Datele analizate de ZF arată că multe alte sectoare sunt deja afectate de acest fenomen.

Citeste și:  Conferința gratuită antidrog - P.A.S. Protejează, anticipează, salvează. Mâine, 18 mai, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Bogdan Badea, CEO al eJobs, a remarcat recent că în România există un fenomen al concedierilor tacite, în care nu se observă atât de multe campanii de PR ca în cazul Google sau Facebook, dar acest lucru nu înseamnă că concedierile nu au loc.

Unul dintre cele mai semnificative procese de concediere colectivă a fost cel al companiei chineze Haier, care, în ciuda unei investiții de peste 70 de milioane de euro în deschiderea unei fabrici de frigidere în județul Prahova în 2021, a anunțat recent concedierea a 40% din personalul unității de producție, adică 400 de persoane, invocând condițiile dificile din piață.

ITM Prahova a confirmat că cinci companii din județ au anunțat concedieri colective, inclusiv o firmă din domeniul fabricării de aparate electrocasnice care concediază 397 de angajați, însă numele companiei nu a fost dezvăluit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.