Revoltător: Statul a tăiat mii de pensii de handicap şi invaliditate sub pretextul reevaluărilor în vederea indexării

Biserica Adormirea Maicii Domnului – suspinele se aud încă din uşa de intrare în sfântul lăcaş. Biserica este goală la orele prânzului. O singură siluetă, gârbovită şi chinuită de suferinţe, se întrezăreşte în faţa icoanei Maicii Domnului cu Pruncul (Prodromiţa). Întreaga biserică răsună de plânsul sacadat, întrerupt de suspine. ”Nu mă lăsa Măicuţă, nu mă lăsa”, se tânguie necontenit femeia. Este doamna Mariana, o femeie încercată încă din tinereţe de bolile care i-au curmat elanul încă de la 19 ani. O coxartroză necrozată la ambele şolduri a ţintuit-o de la fragedă vârstă într-un cărucior. Mai târziu s-a operat şi intervenţia i-a făcut bine. A reuşit chiar să se ridice din scaun şi să meargă. Cu ajutorul cârjelor, dar a scăpat de imobilitate. Statul i-a acordat şi o pensioară de 300 de lei, cât să nu moară de foame. Ajutată de mama ei, Mariana şi-a dus zilele până la începutul anului, muţumită cu bruma de bănuţi pe care statul i-a dat-o. Prin ianuarie, femeia a făcut o solicitare de schimbare de handicap, sfătuită fiind de medic, şi asta pentru că piciorul stâng a început să se micşoreze văzând cu ochii. ”Handicapul s-a agravat iar încadrarea ar trebui schimbată”, a asigurat-o medicul. Zis şi făcut, Mariana a depus cerere pentru o schimbare de încadrare. ”Doamne ce greşeală am făcut. pentru că de la Pensii mi-au dat dreptate şi mi-au spus că mi se cuvin mai mulţi bănuţi, dar pentru asta trebuie să fac un nou dosar. Altă alergătură. Şi bani pe care eu nu îi am, pentru că alt dosar înseamnă alte comisii şi tot atâtea plicuri şi alte internări şi din nou bani pentru internare. Că nimeni nu te internează pe degeaba. Ei bine, până să aduc noul dosar mi-au tăiat toţi banii. Toţi. M-au lăsat fără un leu, vă vine să credeţi? Mi-au spus că o să-mi dea din urmă când se stabileşte noua încadrare. Dar până atunci? din ce să trăiesc? Vin şi mă rog ma Dumnezeu, iar El îmi trimite de mâncare prin enoriaşi. Altfel sunt pierdută. Nu mai vreau nicio mărire. Nu îmi permit aşa ceva. Vreau baniţii aia puţini înapoi”, povesteşte femeia printre lacrimi.
Cazul Mariei nu este singular. Mii de oameni cu diferite neputinţe au păţit acelaşi lucru: Statul a rămas fără bani şi prima economie la îndemână a fost tăierea pensiilor de handicap. Mii de pensii au fost oprite de la plată în ultimele luni sub pretextul reevaluării gradului de invaliditate. La Institutul Naţional de Expertiză Medicală din Bucureşti dosarele s-au strâns în mormane. Oamenii sunt disperaţi pentru că nu au resurse să-şi plătească întregul dosar de reevaluare şi sunt în stare să renunţe la diferenţa de bani care li se cuvine ca să scape de bătaia de joc pe care completarea dosarului o presupune.

Citeste și:  Salvamont Brașov obține Certificarea ISO 9001:2015, demonstrând excelență în Managementul calității și dedicație pentru siguranța montană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.