Risc de avalanșă la peste 1800 m, pe sectorul Bâlea Lac – Cota 2000

Risc de avalanșă la peste o 1800 de metri pe sectorul Bâlea Lac – Cota 2000. Temperaturile în zona de creasta se vor menține între -2 până la +12 grade, ceea ce va umezi stratul înghețat în cursul nopții. Riscul de avalanșă comunicat, este de gradul 2 (risc moderat) peste 1800 metri, sub aceasta altitudine, stratul de zapada fiind discontinuu.

Atenție, risc moderat nu înseamnă absența riscului de avalanșă! Chiar și la 1800-1900 de metri, persoanele pot fi surprinse de avalanșe care vin de la altitudini superioare, în plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici, avertizează cei de la Salvamont Argeș.

Citeste și:  Cinci persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1800 de metri din județul Argeș, nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță. In plus, stratul de zapada umed are un substrat inghetat, cam la 20-30 de centimetri, ceea ce il face foarte instabil. In zona varfului Moldoveanu sunt inca prezente cornise mari orientate spre est, care se inmoaie in timpul zilei, existand pericolul de rupere sub greutatea alpinistilor.

În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană care urca spre traseele de creasta sau traseele de creasta propriu-zise ale Făgărașului, Pietrei Craiului, Leaotei și masivul Iezer Păpușa integral, sunt si raman închise.

Citeste și:  Expoziția Muzeului Județean de Istorie, "CAN FOR BALKANS", de la Brașov la Tirana (Albania)

În caz de nevoie, turiștii aflați în dificultate, trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecționa apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află situația în cauză.

De asemenea, la acest număr, pot fi cerute și informatii privitoare la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgență, formați 112.

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.