România ar putea avea anul viitor preţuri fixe pentru energia electrică

Prețurile fixe la energie sunt o variantă luată în discuţie în coaliţia de guvernare, în contextul crizei actuale. În timp ce social democraţii susţin revenirea la o piaţă reglementată, premierul Nicolae Ciucă spune că trebuie să rămânem totuşi conectaţi la piaţa liberă. De la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor coaliţiei să rezolve problema, pentru că statul nu poate subvenţiona la nesfârşit preţul la energie, informează Televiziunea Română.

La propunerea insistentă a social democraților, subiectul reglementării pieței energiei capătă contur în coaliția de guvernare. Au fost puse în discuție primele propuneri pentru un preț fix la curent electric.

Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti 68 de bani în limita de 100 de kw pe oră, 80 de bani până în 255 de kw și un leu dacă depășesc.

Citeste și:  Dino Parc Râșnov și Tedi îi invită pe copii la Festivalul Veseliei

Pentru instituții și companii, prețul ar putea fi stabilit la 1 leu/kwh.

În condițiile unei piețe a energiei reglementate de stat, marii consumatori ar plăti 1 leu și 30 de bani pe kwh.

În prezent, piața energiei în Uniunea Europeană este liberă, dar în contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană ia în calcul reglementarea pieței pentru o perioadă limitată de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.