România, somată de UE să rezolve problema traficului de țigări

Cel mai complex sistem de „supraveghere orizontală” creat până acum la nivelul Uniunii Europene intră în vigoare începând cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit să combată traficul și evaziunea fiscală din acest domeniu. Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său.

„Fiecare pachet de țigarete produse sau destinate pieței europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit „identificator unic”, ce va conține informații privind locul, data producției precum și destinația pachetului respectiv. Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piață să fie înregistrate şi urmărite pe întreg teritoriul UE. Sistemul de trasabilitate este aplicabil produselor fabricate în UE inclusiv celor destinate exportului. De asemenea, sistemul este aplicabil și produselor din tutun care nu sunt produse în UE, dar sunt destinate a fi puse în liberă circulație pe această piață. În cazul importului de produse din tutun, obligația aplicării identificatorului unic apare înainte de efectuarea formalităților vamale de punere în liberă circulație. Așadar, în lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din țări terțe Uniunii Europene nu pot pătrunde pe piață. 
Toate mișcările de astfel de produse sunt supuse înregistrării de la producător până la primul punct de vânzare cu amănuntul (i.e. unitatea în care produsele sunt introduse pe piață pentru prima oară, inclusiv automatele de vânzare pentru produse din tutun)”, afirma Mihai Petre, Director, Comerț International, Asistență Fiscală și Juridică, EY România, conform unui articol postat pe hotnews.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.