România va achiziționa 476 de autospeciale noi pentru stingerea incendiilor

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au participat ieri, 15 iunie 2021, la conferinţa de deschidere a proiectului VIZIUNE 2020, eveniment în cadrul căreia au fost semnate acordurile-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor.

„La nivelul IGSU s-a dovedit că există implicare şi o dorinţă de a accelerare a proiectelor de investiţii, proiecte care au ca scop achiziţionarea de echipamente care contribuie în mod decisiv la creşterea gradului de protecţie prin eficientizarea capacităţii de răspuns în caz de dezastre”, a declarat ministrul Lucian Bode, apreciind importanţa acestui proiect pentru îmbunătăţirea semnificativă a dotărilor tehnice ale structurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Citeste și:  Lidl organizează a zecea ediție a campaniei de colectare a alimentelor, un gest de solidaritate pentru comunitățile defavorizate

Ministrul Afacerilor Interne a menţionat faptul că demersurile pentru modernizarea activităţii IGSU vor continua şi a precizat că „utilizarea la maximum a fondurilor europene aflate la dispoziţia ţării noastre reprezintă cheia dezvoltării serviciilor publice de urgenţă, servicii prompte şi de calitate puse în slujba salvării de vieţi”, motiv pentru care va susţine demersurile de acest fel.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut referire la modul exemplar în care structurile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi-au făcut datoria în perioada pandemiei şi a apreciat faptul că structurile MAI se implică în astfel de proiecte.

În acest context, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat dr. Raed Arafat a subliniat necesitatea îmbunătăţirii tehnicii utilizate de pompieri, făcând referire la faptul că peste 40% din autospecialele pentru stingerea incendiilor au vechime mai mare de 25 de ani. „Este prima dată când se face o astfel de investiţie, cu o astfel de sumă şi o astfel de abordare”, a spus dr. Raed Arafat.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai!

În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de aproximativ 158 de milioane Euro, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri.

Autospecialele vor fi achiziţionate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro.

Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenţiei pentru stingerea incendiilor în mediul urban şi rural, care necesită cantităţi însemnate de substanţe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătăţirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depăşită şi acoperirea deficitului.

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ (sursa – gradinariu.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.